Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZa početnike u povrtarstvu - Četri savjeta za uspješnu baštu

Za početnike u povrtarstvu – Četri savjeta za uspješnu baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko ste odlučili svoje slobodno vrijeme uložiti u uzgoj vašeg povrtnjaka, pročitajte ovaj tekst u kojem ćemo obrazložiti koje korake bi trebalo da slijediti kako bi uzgojili organsko povrće u vašem vrtu.

Samo četri koraka je potrebno slijediti da bi ste bili uspješni i da ne morate puno vremena boraviti u svom povrtnjaku.

Prvi korak

Napravite automatsko navodnjavanje vašeg povrtnjaka. Ali morate paziti i znati da većina povrtnjaka kad su visoke temperature ne uspjevaju jer su premalo ili previše zalijevani. Ipak takvu važnu stavku nemojte prepustiti vašoj djeci da zalivaju povrtnjak jer ste vi umorni došli sa posla. Napravite sistem za navodnjavanje. Nikad nemojte stavljati crijeva za navodnjavanje na stazu kojom se hoda i gdje se lako može zaprljati ili začepiti smećem.

Sistem za NAVODNJAVANJE biljaka pomoću PLASTIČNIH flaša

Drugi korak

Uskladite odabir svoga povrća. Najbolje je da je povrće raznovrsno ali morate znati koliko mu je prostora potrebno za rast i razvoj. Najlakše je uzgojiti bosiljak, paradajz i paprike jer oni trebaju sličan prostor za rast i razvoj iznad zemlje.

Biljke prijatelji: Združivanje usjeva za veće prinose

Treći korak

Primjenom crnih, prozirnih i poluprozirnih (fotoselektivnih) folija povećava se temperatura tla, što utiče na brži rast biljaka, ranije dozrijevanje plodova, povećanje prinosa, ali i kvalitet plodova. Ove folije se primjenjuju u zimskom i rano proljetnom uzgoju (salata, paprika, paradajz, krastavci, kupusnjače). Za kulture koje se uzgajaju tokom ljeta (salata na otvorenom, plodovito povrće u zaštićenim prostorima) može se primijeniti bijela folija.

Četvrti korak

I na kraju četvri korak koga se trebate pridržavati je da često ubirete svoje povrće. Što ih češće ubirete one će bolje i brže rasti. Pregledavajte često svoj povrtnjak da se ne bi pojavila kakva štetočina koja će vam uništiti rad i trud.

Ova četri koraka ćete lako izvršavati i slijediti. Svaki put kad od svojih uzgojenih proizvoda napravite zimnicu, jelo ili salatu bićete sretni.

Izvor: mojvrt.eu

PROČITAJTE:

Mini plastenik – Jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća u svakoj bašti

Priprema sjemena za sjetvu za brzo i ujednačeno nicanje

Pripremite vrt u 8 koraka i spremni ste za proljeće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI