Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBiljke prijatelji: Združivanje usjeva za veće prinose

Biljke prijatelji: Združivanje usjeva za veće prinose

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koncept „biljke prijatelji“ podrazumijeva združivanje usjeva, odnosno gajenje dva ili više usjeva istovremeno na jedom polju.

Kao mješane vrste uspešno se kombinuju:

 • visoke i niske biljke;
 • biljke različitih potreba i zahtjeva prema vodi, toploti i svjetlost;
 • biljke kratke i duge vegetacije;
 • biljke sa različitom dubinom prodiranja korjenovog sistema – biljke plitkog i dubokog korjena;
 • zatim bujne i manje bujne biljke

Zbog alelopatskog odnosa, najbitnije je da su to biljke koje uspjevaju jedna pored druge, jer osnovu združivanja čine pozitivni efekti jedne biljne vrste na drugu.

Zašto “biljke prijatelji”?

Mješane vrste međusobnim dijelovanjem potpomažu rast i razvoj, vrše ulogu zaštite od prouzrokovača bolesti i štetočina, gusta masa biljaka štiti zemljište od erozije i isušivanja površinskog sloja zemljišta, kao i od zakorovljenosti.

Gajenjem biljaka različitih osobina zajedno, ujednačenije se koriste hraniva iz zemljišta, kao i rezerve dostupne vlage.

Biljke, takođe, štite jedna drugu od žege, te je zbog toga manje isparavanje sa površine lista.

Osim navedenih koristi, “biljke prijatelji” u kombinaciji povrća, cvijeća i začinskih, ljekovitih i aromatičnih biljnih vrsta utiču na estetski izgled, te polja postaju ne samo mjesto proizvodnje već i odmora i opuštanja.

Kako djeluju “biljke prijatelji”?

Veliki broj biljaka izlučuje hemijske supstance koje na drugu biljnu vrstu djeluju pozitivno – stimulativno, ili negativno. Taj odnos se naziva alelopatija, i odlučuje da li određene kulture mogu da se gaje zajedno ili ne.

“Biljke prijatelji” djeluju na različite načine:

Biljke zamke

Predstavljaju biljke koje se gaje sa ciljem privlačenja određenih štetočina. Konkretno, bob, dragoljub i suncokret domaćini su za crne, crvene i zelene lisne vaši, raštan najviše privlači buvač i štiti kupusnjače.

Kao još jedan primjer navodi se plavi patlidžan, koji je poželjno gajiti pored krompira, jer će krompirova zlatica pre izabrati da se hrani listovima patlidžana nego listovima krompira.

Neke biljne vrste korjenovim ili nadzemnim dijelovima luče biohemijske supstance koje odbijaju štetne zemljišne i druge insekte i na taj način čuvaju susjedne biljke. Jedna od takvih biljaka ja kadifica koja luči tiofen i odbija nematode.

Zbog navedenog dejstva preporučuje se za gajenje kao prethodni usjev, jer zemljište čisti od nematode, ali i štetnih gljivica. Ovakav vid preventive posebno je značajan kod gajenja paradajza, luka i mrkve.

Vrlo često se kombinuje sa nevenom i zajedno se siju kako u zaštićenom prostoru, tako i na otvorenim parcelama.

Biljke intenzivnog rasta

Biljke koje obrazuju veliku nadzemnu masu dobre su kao sjenovita mjesta, a takođe pokrivaju zemljište, te se siju između redova povrća čineći zeleni pokrivač zemljišta.

Dobri i loši susjedi

Prilikom gajenja usjeva u združenoj sjetvi, modifikacije mikroklime u korist susjedne biljke vrlo često su razlog povećanja prinosa.

Tako je kod bundeva i kukuruza ustanovljeno da se povećanje prinosa od 30% dobija u kombinaciju 2:1 u korist tikava, što znači da se siju 2 reda tikava na rastojanje između redova 1,4m i 2 reda kukuruza na standardnom rastojanje 0,7m (Momirović, et al.1998).

   Združeni usjev bundeve i kukuruza

Kako bi se kombinovale određene biljne vrste, značajno je poznavanje osobina biljaka.

Tako na primjer, paprika uz paradajz uvjek je slabijeg porasta od ostalog usjeva paprike, te je zbog toga pomenute usjeve potrebno razdvojiti većim razmakom ili sjetvom bosiljka između polja paprike i paradajza.

Široku primjenu u organskim uslovima proizvodnje ima već poznata kombinacija crni luk + mrkva.

Salata i rotkvica su dvije biljne vrste koje izrazito dobro uspjevaju jedna pored druge. Salata + crni i bijeli luk je, takođe, provjereno dobra kombinacija.

Kupusnjače i žalfija je još jedna u nizu kombinacija dobrih susjeda. Gajenjem usjeva u ovom sastavu, kupusna muva zbog jakog mirisa žalfije izbjegava kupusnjače i ne polaže jaja na listove.

Jagode su podložne gljivičnim infekcijama, koja se mogu riješiti ukoliko se u usjev jagoda posada praziluk ili bijeli luk.

       Združeni usjev jagode i bijelog luka

Spanać je poželjno sijati pored celera, koji svojim izraženim mirisom odbija sve značajnije štetočine.

Poznate uspješne biljke prijatelji su tzv. tri sestre, kukuruz + pasulj + tikve/bundeve. Tikve/bundeve pokrivaju zemljište odnosno služe kao živi malč, pasulj fiksira azot, a kukuruz stvara povoljne mikroklimatske uslove za uspjevanje pasulja.

Bosiljak je poželjno sijati u blizini paradajza zbog nekoliko razloga. Paradajz pravi sijenku osetljivom bosiljku koji odlaže cvijetanje, produžava berbu i na taj način povećava prinos, dok sa druge strane bosiljak tjera vaši koje bi htjle da polože jaja u plod paradajza. Konkurencije između ovih biljaka nije izražena, s obzirom da je korjen paradajza dubok, a korjen bosiljka prodire plitko.

Neven je jedna od omiljenih cvijetnih vrsta u organskoj poljoprivredi. Kao susjednu biljku najviše ga vole paradajz, kupus, pasulj, luk, šargarepa i voćne vrste. Koristi se i kao sredstvo protiv zemljišnih štetočina, pri čemu se zaorava u fazi punog cvijetanja.

Začinsko bilje dijelimično poboljšava ukus susjednih biljaka. To je primjećeno kod mladog krompira koji je bio posađen u združenoj sjetvi sa kimom i korijanderom.

Dragoljub, neven i korijander podstiču zdravlje krompira i štite ga od plamenjače. Dragoljub svojim jakim mirisom pored brokolija, tikvica, kupusa i voća odbija lisne vaši.

Bosiljak štiti krastavac i paradajz od napada pepelnice, dok od iste bolesti luk štiti majoran. Pored zaštite od bolesti, bosiljak odbija trips, muve i komarce.

Ren posađen ispod trešnje sprečava moniliju, izazivača truljenja.

Matičnjak jača otpornost voćaka, poboljšava aromu, a posađen ispod breskve sprječava kovrdžanje lista (istu funkciju ima i beli luk).

Najbolje kombinacije žita i trave

 1. pšenica – soja
 2. pšenica – raž
 3. leguminozni pokrovni usjev – kukuruz
 4. ovas – grahorica
 5. kukuruz – soja
 6. kukuruz – pasulj
 7. Združeni usjevi su pogotovo idealni za male bašte jer pravilnim odabirom iskoristićemo svu raspoloživu površinu maksimlano i povoljno uticati na rast biljaka.

Iako savremena poljoprivreda združenim usjevima ne pridaje veliki značaj, u baštama se mješanjem kultura dobijaju fantastični rezultati. Možda odabir dobrih i loših susjeda neće rješiti sve probleme, ali će ih svakako svesti na minimum.

Izvor: Organic net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI