Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPriprema sjemena za sjetvu za brzo i ujednačeno nicanje

Priprema sjemena za sjetvu za brzo i ujednačeno nicanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priprema sjemena za sjetvu – Veliki broj povrtarskih vrsta niče sporo i neujednačeno. Razlozi otežanog klijanja su povećan sadržaj ulja i drugih teško razgradivih materija u sjemenu.

Ujednačeno nicanje sjemena je važno za dalji rast biljaka, pa se primjenjuju različite metode predsjetvene pripreme sjemena kako bi nicanje bilo brzo i ujednačeno.

Sve metode predsjetvene pripreme mogu se podijeliti na fizičke i hemijske.

Fizički postupci pripreme sjemena

Čišćenje i sortiranje sjemena

Vrši se da bi se na sjemenu odstranile sve primjese, nečistoće, sjeme korovskih biljaka, pijesak, grudvice zemlje, štura i kržljava zrna, sjeme drugih biljaka i dr. Čišćenje i sortiranje sjemena izvodi se uz pomoć različitih mašina, trijera, selektora, klasirki itd.

Kalibriranje sjemena

Predstavlja sortiranje sjemena na frakcije po veličini, obliku i masi zrna. Tako se dobija sjemenski materijal optimalnih i ujednačenih dimenzija, što odgovara zahtjevima precizne sjetve.

Skarifikacija sjemena

Vrši se kod zdravog, klijavog sjemena sa tvrdom, nepropusnom sjemenjačom. Skarifikacija predstavlja oštećenje, odnosno omekšavanje sjemenjače, a može da se izvodi kvarcnim pijeskom ili specijanim staklenim ili pkeščanim papirom na posebnim uređajima.

Povređivanjem sjemenjače olakšava se i ubrzava proces usvajanja vode, zbog čega sjeme lakše bubri i brže klija.

U savremenoj praksi sve više se koriste hemijske metode koje podrazumijevaju upotrebu određenih hemijskih rastvora. Za tretiranje sjemena najčešće se koriste sumporna ili azotna kiselina u tačno određenoj koncentraciji za svaku vrstu sjemena.

Sušenje sjemena

Primjenjuje se samo onda ako je sadržaj vlage u sjemenu sa većom količinom skroba veći od 14%, a sjemenu uljanih kultura veći od 11%. Sjeme se suši različitim tipovima sušara pomoću struje zagrijanog ili hladnog vazduha. Sjeme se može sušiti i prebacivanjem pomoću različitih elevatora ili pneumatskih transportera.

Kvašenje sjemena vodom

Primjenjuje se radi pospješivanja klijanja i nicanja, posebno kod onih vrsta koje, zbog teško propustljive sjemenjače, sporo upijaju vodu, uslijed čega za početak procesa bubrenja, klijanja i nicanja treba znatno više vremena. Osim toga, ova mjera se primjenjuje i u slučajevima kada sjetva kasni, pa se želi skratiti vrijeme klijanja i nicanja.

Zračenje sjemena ultraljubičastim, gama i rendgenskim zracima

Stimuliše proces klijanja i nicanja, a početni rast usjeva dosta je intenzivniji i utvrđen je i pozitivan uticaj na prinos.

Izlaganje sjemena niskim i visokim temperaturama

Značajna je mjera pripreme sjemena za sjetvu. Sjeme paradajza, mrkve, kupusnjača i drugih povrtarskih kultura uspješno se izlaže i pozitivno reaguje na tretmane niskim temperaturama. Biljke razvijene iz sjemena izloženog niskim temperaturama otpornije su na hladnoću, brže sazrijevaju i daju veći prinos.

Osim niskim, sjeme povrća može se izlagati i niskim temperaturama. Sjeme krastavca tretirano temperaturom od 60º inokulacija i jarovizacija sjemena.

Inokulacija sjemena

Primjenjuje se kod leguminoznih biljaka, “zaražavanjem” sjemena bakterijama da bi se iniciralo stvaranje i povećao broj kvržica na korijenu, a time i količina fiksiranog azota, što osigurava veći prinos. Po značaju na prvom mjestu je inokulacija sjemena leguminoza kvržičnim bakterijama (Rhizobium spp.), dok je inokulacija sjemena nesimbiotskim azotofiksatorima (Azotobacter spp., Clostridium  spp.), gljivama mikorize ili bakterijama koje aktiviraju plodnost zemljišta – manje efikasna.

Jarovizacija

Predstavlja predsjetveno tretiranje neznatno neklijalog sjemena niskom temperaturom (0-15ºC), a sam proces jarovizacije potrebno je da izvodi pri optimalnom odnosu vlage i svjetlosti. Trajanje perioda jarovizacije (temperatura, vlaga, aeracija i svjetlost) zavise od vrste i genotipa.

Među vrste koje se mogu jarovizovati u fazi klijanja ubrajamo celer, kupus, kelj pupčar, dok paprika i paradajz pozitivno reaguju na jarovizaciju niskim temperaturama u periodu rasada.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Dubina sjetve povrtarskih biljaka

Pikiranje rasada – Kada je pravo vrijeme i kako se izvodi

Ovim metodama provjerite klijavost sjemena povrća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI