Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZa najbolje rezultate u bašti - Trogodišnji plan rotacije usjeva

Za najbolje rezultate u bašti – Trogodišnji plan rotacije usjeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Donosimo vam osnovni, standardni plan rotacije usjeva za 3 godine koji preferiraju mnogi vrtlari, jer je veoma jednostavan.

Ovakva rotacija usjeva je snažno promovisana za vrijeme Drugog svjetsko rata kao dio plana usjeva koji je osmišljen kako bi pružio porodicama potrebno povrće za ishranu sa parcele standardne veličine.

Nije savšen i uvijek može bolje, ali je jednostavan za razumijevanje i lak za praćenje.

Ono što bismo istakli je da se u ovom planu pretpostavlja da ćete uzgajati puno korijenastog bilja, krompira i kupusnjača.

Najvažnija stvar koju treba imati na umu kod plodoreda je izbjegavanje uzgajanja istog usjeva na istom mjestu dvije godine zaredom.

Trogodišnji plan rotacije usjeva

Postupak se započinje na zimu, kako bi se tlo pripremilo, a bašta se dijeli na 3 dijela.

Na parcelu 1 stavlja se stajsko đubrivo samo na dio gdie će se posaditi krompir, što će da ga hrani tokom vegetacije. Azot u stajnjaku će tlo učini blago kiselim, što je u redu za krompir. Ostale korijenaste biljke ne vole đubreno zemljište, pa prelaze u drugu polovinu.

Na parceli 2 dodaje se kreč da bi nivo pH narastao na neutralnih 7 za porodicu kupusnjača.

Na parceli 3 se ne radi ništa, iako bi malč sa kompostom, ako je dostupan, bio od koristi.

PARCELE Prva godina Druga godina Treća godina
Parcela 1 Korijenasto povrće i krompir, nakon čega slijedi kreč u jesen Kupusnjače i mahunarke, nakon čega slijedi malč sa kompostom Sve ostalo, nakon čega slijedi stajsko đubrivo u jesen
Parcela 2 Kupusnjače i mahunarke, nakon čega slijedi malč sa kompostom Sve ostalo, nakon čega slijedi stajsko đubrivo u jesen Korijenasto povrće i krompir, nakon čega slijedi kreč u jesen
Parcela 3 Sve ostalo, nakon čega slijedi stajsko đubrivo u jesen Korijenasto povrće i krompir, nakon čega slijedi kreč u jesen Kupusnjače i mahunarke, nakon čega slijedi malč sa kompostom

Teška, glinena zemljišta vjerovatno ćete prekopati prije svake zime kako biste omogućili da mraz smrzavanjem i odmrzavanjem razbije tlo.

Kod laganih tla bilo bi dobro da se zasiju usjevi koji prezimljavaju i predstavljaju biljno đubrivo kako bi se zadržale hranljive materije koje bi kiša isprala.

Zeleno đubrivo od biljaka može da se ukopa u zemlju na proljeće kako bi se oslobodili hranljivi sastojci i poboljšao nivo humusa u tlu.

Izvor:  Allotment, Agromedia

PROČITAJTE:

Ovako plodored donosi veći prinos krompira

Pravilan plodored – organska mjera u borbi protiv šetetočina i bolesti

Plodored – Za uspješno gajenje KRASTAVCA!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI