Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvako plodored donosi veći prinos krompira

Ovako plodored donosi veći prinos krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilan plodored spriječava jedostrano iscrpljivanje oranica, popravlja strukturu zemljišta, omogućuje lakšu obradu i osigurava veći prinos.

PLODORED

U mnogim krajevima, posebno sa većom nadmorskom visinom zbog nemogućnosti proizvodnje više kultura, mnogi proizvođači griješe uzgajajući krompir u dvopolju – prve godine krompir, a druge neke od žitarica (ječam, zob, raž). Ovakvo dvopolje zna se održavati i pored toga što je krajnje loše, jer se zemljište jednostrano iscrpljuje, dolazi do jačeg nagomilavanja štetnika u tlu, zemljište gubi strukturu i za nekoliko godina postane teško i neprikladno za dobru i rentabilnu proizvodnju.

Od dvopoljnog plodoreda puno je bolji tropoljni. Izmjena kultura u ovom plodoredu bila bi:

  • Prva godina – krompir gnojen stajnjakom,
  • Druga godina – neka od žitarica (ječam,zob ili raž),
  • Treća godina – jednogodišnja leguminoza, npr. grahorica

Najbolji je četvoro ili petopoljni plodored, a sastoji se u ovoj izmjeni:

  • Prva godina – krompir gnojen stajnjakom,
  • Druga godina – neka od žitarica sa podusjevom crvene djeteline,
  • Treća godina – djetelina,
  • Četvrta ili peta godina – djetelina ili djetelinsko – travne smjese.

Nakon četvrte ili pete godine ciklus se nastavlja krompirom.

Ukoliko iz bilo kojih razloga proizvodjač mora primijeniti dvopolje, tada ni u kom slučaju ne smije ovaj plodored primjenjivati više od dva ciklusa. Ako se primjenjuje pravilan plodored, onda nema bojazni od iscrpljenja ili kvarenja strukture zemljišta, a i proizvodnja je neuporedivo sigurnija.

OBRADA

Kad se obrada sprovodi ručno nagibu terena ne pridaje se tolika važnost. Međutim uvođenjem mašinske obrade ovaj uslov postaje izrazitiji, naročito ako se radi o nagibima većim od 5%.

Na parcelama sa većim nagibom teško je provesti kvalitetnu sadnju, otežana je međuredna obrada. Posebne teškoće nastaju prilikom iskopa. S druge strane, primjena mehanizacije ne može se izbjeći, jer jedino mehanizovana proizvodnja može biti rentabilna.

Kako je krompir okopavina koja tlo pokriva nadzemnim djelovima biljke svega 4 mjeseca, preostalih 8 mjeseci zemljište je golo i izloženo uticaju padavina koje povećavaju ispiranje i eroziju, te i sa ovog gledišta treba voditi računa o izboru parcele te izbjegavati parcele sa jakim nagibom.

SJEMENSKI KROMPIR

Posebne zahtjeve za izmjenu kultura postavlja proizvodnja sjemenskog krompira, naročito iz razloga što kod čestog uzgoja krompira na istoj parceli dolazi do multipliciranja uzročnika raznih bolesti i štetnih vrsta insekata.

Po redoslijedu u plodoredu krompir dolazi iza lucerke i ostalih djetelina zatim iza drugih mahunjača zbog toga što svojim dubokim i razgranatim korijenom pridonose razhraljivanje tla i stvaraju povoljne strukture za uzgoj krompira. Od žitarica, najlošiji predusjev je zob. S druge strane, krompir kao predusjev odgovara svim poljoprivrednim kulturama. Jedino zbog kasnog vađenja u jesen nije pogodan za ozime kulture, izuzev ranih sorti koje se mogu nešto ranije iskopavati i na taj način omogućuju sjetvu ozimih žitarica u optimalnim rokovima.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Zašto i kada se zagrće krompir?

Ako želite visok prinos krompira obezbijedite mu ove uslove!

Koju sortu krompira izabrati?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI