Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPOLEN LIJEČI ALERGIJE, SINUSE I ZAPUŠEN NOS - Kako se uzima i...

POLEN LIJEČI ALERGIJE, SINUSE I ZAPUŠEN NOS – Kako se uzima i ko ne smije da ga koristi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako vas muči kijavica i, zbog prehlade ili alergije, provjerite sa svojim ljekarom da li kao pomoćno ljekovito sredstvo smijete da koristite pčelinji polen.

Ovaj plemeniti proizvod od davnina se koristi kao prirodna terapija, a sa porastom broja onih koji pate od alergija, sve je popularniji. On nastaje tako što pčele skupljaju polen leteći sa cvijeta na cvijet, a kad se vrate u košnicu od njega prave granulice.

One efikasno redukuju histamin, supstancu zbog koje nam curi nos i suze oči, a kapci otiču. Efikasan je u liječenju mnogih respiratornih bolesti, od astme pa do hroničnih infekcija sinusa.

Kad kupujete polen, najbolje je da se obratite pčelarima u okolini. Idealno je da jačate imunitet sastojcima iz biljaka sa podneblja na kojem živite. Ako možete, provjerite i gdje pčele idu na pašu. A najbolje je ako u polenu primijetite granule različitih boja, jer to znači da je sakupljen sa različitih biljaka.

Kako se uzima polen

Možete da ga dodajete u kašu koju jedete za doručak, da ga sipate u kašaste napitke, da ga jedete s voćem.

Ako se pribojavate alergije na polen ili ste imali reakciju na sijeno, napravite test. Stavite dvije-tri granule pod jezik i sačekajte par minuta. Ako ne bude reakcije (ni kijanja, ni suznih očiju), sažvaćite ih polako i progutajte. Čekajte da prođe 24 sata i pratite eventualne simptome. Ako ih ne bude, nastavite da uzimate polen prema gore navedenim uputstvima.

Ako ste nekada imali anafilaktički šok ili ste veoma alergični na ubod pčele, najbolje je da ga izbjegavate. Ako ste trudni, dojite ili pijete lijekove za razređivanje krvi, obavezno se konsultujte sa svojim ljekarom prije nego što uzmete polen.

Izvor: Lepa&Srećna

PROČITAJTE:

Pčelinji polen za poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja

PERGA ILI PČELINJI HLJEB je sve što je potrebno za zdravlje organizma

Četiri zdravstvene tegobe koje liječi propolis

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI