Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZemljište, položaj i klimatski uslovi za podizanje zasada kupine

Zemljište, položaj i klimatski uslovi za podizanje zasada kupine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U poređenju sa malinom, kupina je osjetljivija na hladnoću što znači da joj treba birati toplije krajeve ili južnije položaje, ali sa dosta vlage u toku vegetacije. 

Od ljetnih suša manje stradaju sorte uspravnog razvića kao i rane sorte, jer se period zrenja njihovih plodova završava prije klasičnih ljetnih suša (druga polovina jula i prva polovina avgusta). Ova napomena važi kao upozorenje proizvođačima iz krajeva sa manje padavina tokom jula-avgusta. Osjetljivost na sušu je i razumljiva kada se zna porijeklo kupina. Najbujnije rastu i najbolje plodove daju divlje vrste kupina na mjestima koja su dosta vlažna i sa dosta humusnih materija u zemlji pod žbunom.

Pročitajte još: KUPINA – Vrijeme i način sadnje

Gajene sorte kupina su dosta osjetljive na niske temperature. Na -20 ºC u nekim krajevima dolazi do uginjavanja vrhova. Ovo se izbjegava smanjenjem bujnosti i skraćivanje vegetacije u pozno ljeto. 

ZEMLJIŠTE

Nepravilno je i pogrešno shvatanje da kupina raste uspješno na različitim tipovima zemljišta. Pravilno je znati da je uspješno gajenje kupine moguće na raznim tipovima, ali uz uslov da u zemlji ima dosta organskih materija i da je zemljište dosta vlažno. 

Pročitajte još: Osnovno đubrenje kupina u kasnu jesen

Za gjenje su najpogodnije zemljišta duboka sa dosta gline i čestica pijeska koja su propustljiva. Inače, valja znati da kupina ne podnosi zabarena zemljišta i u njima brzo propadaju gajene biljke. Isto tako nisu pogodna ni zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode naročito ako ona dospijeva do zone korijena.

Kao ni suvišnu vlagu tako isto biljke kupina ne podnose ni visok sadržaj kacijuma, tj. krečne terene. Suša takođe, predstavlja ozbiljnu opasnost za gajenje kupina.

Satro je pravilo da zasade kupina, po mogućnosti, treba podizati dalje od postojećih sastojina divljih kupina. Ova preporuka se daje radi izbjegavanja ili umanjenja šteta od zajedničkih bolesti i štetočina (narandžasta rđa lista, pjegavost lista, antraknoza, staklokrilci i dr.). 

Pročitajte još: Vino od kupina: Šta sve treba da znate o proizvodnji

U krajevima gdje duvaju jaki suvi vjetrovi tokom zime ili u periodu sazrijevanja plodova, treba birati zaklonjene položaje.

Današnje gajene sorte kupina su selekcionisane, uglavnom, od dviljih vrsta koje rastu u umejrenim klimatskim zonama Amerike. U izrazito sušnim krajevima kupinu treba gajiti samo u uslovima dovoljne vlažnosti u periodu zerenja jer će u suprotnom biti smanjen prinos, a kvalitet plodova će biti slab.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI