Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrijeme je za skupljanje sjemena - Kako biste na proljeće imali šta...

Vrijeme je za skupljanje sjemena – Kako biste na proljeće imali šta posaditi slijedite ove korake

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je za skupljanje sjemena – Danas ćemo vam prikazati kako da sakupite standardno sjeme, način na koji ćete ga očistiti, osušiti i spremiti do proljeća.

Iako sjemenke iz plodova i bilja možete sakupljati tokom cijele godine, jesen je ipak vrijeme dozrijevanja i ubiranja plodova. Kako biste na proljeće imali šta posaditi, vrijeme je da u svojim vrtovima sakupite sjemenke iz dozrelih plodova.

Kako da sakupite standardno sjeme, način na koji ćete ga očistiti, osušiti i spremiti do proljeća

Birajte isključivo zrele plodove, jer će u zrelim plodovima i sjeme biti zrelo.

Paradajz iz kojeg ćete uzimati sjeme, mora biti intenzivne boje (u ovom slučaju crvene), mekana.

Prepolovite nožićem paradajz, pa pažljivo u cjedilo ostružite sjemenke iz unutrašnjosti.

Nakon što ste izvadili sjemenke, operite ih nježno pod mlazom mlake vode i očistite dodatno od usplođa. To je jako važno, jer ćete na taj način očistiti sjemenke od nečistoća i smanjiti količinu vlage, koju bi stvaralo usplođe prilikom sušenja. Takođe ćete na taj način skratiti dužinu sušenja sjemena, a i smanjiti mogućnost kvarenja.

Nakon što ste sjemenke dobro isprali i očistili, rasprostrite ih po najlonu i stavite na suvo i toplo mjesto. Dobro je koristiti i tvrđi bijeli papir, kao za kopiranje, s kojega kada se osuše, nećete imati problem skinuti sjemenke, a možete i praktično olovkom napisati na njemu o kojoj vrsti sjemena se radi.

Pročitajte: Započnite sjetvu na toalet papiru – Napravite traku sjemena, nova metoda u baštovanstvu

Međutim, kada je vrijeme još toplo, bolje je koristiti tvrđi najlon jer ćete puno lakše, nakon sušenja, sastrugati sjemenke, pogotovo ako su sitnije. Važno je da češće preokrećete sjemenke, da se podjednako suše sa svih strana. Takođe, sjemenke se moraju dobro osušiti, kako se ne bi razvila plijesan pri skladištenju.

Nakon što su se dobro osušile, sastružite ih i stavite u malene papirnate vrećice ili papirnate koverte, na koje ćete napisati o kojem se sjemenu radi. Potom ih složite u drvenu ili kartonsku kutiju, koju ćete pohraniti na suvo i toplo mjesto do proljeća.

SAVJET ZA PET

Od svih povrtnica salata je izuzetno osjetljiva na gubitak dragocjenih vitamina i minerala koje počinje kontinuirano gubiti čim se ubere. Drugo povrće, poput mrkve ili paradajza, ima vitamine u puno stabilnijem obliku. Zato uvijek i stalno vodite računa o tome da je najzdravija salata ona svježe ubrana.

Pročitajte: Ovim metodama provjerite klijavost sjemena povrća

JESTE LI ZNALI?

Modernom tehnologijom, postignuta su različita sjemena:

1. STANDARDNO SJEME – uobičajeno sjeme, u radnjama ima kraticu “St”

2. HIBRIDNO SJEME – dobijeno je ukrštanjem linija sjemena, pri čemu nastaje tzv. F1 generacija. Iz takvog sjemena izrastaju biljke, koje su po svojim osobinama i kvalitetu bolje od roditeljskih biljaka. U radnjama ih možete pronaći sa kraticom “F1”

3. SJEME NA VRPCAMA – sjeme je postavljeno na vrpcu, zbog čega ga nakon klijanja ne morate rasađivati da ga prorijedite, nego odmah ima određen razmak

4. KALIBRIRANO SJEME – sjemenke su sve tačno određene veličine.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...