Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeEhinacea - Jednostavna za uzgoj i veoma ljekovita

Ehinacea – Jednostavna za uzgoj i veoma ljekovita

Ehinacea – Postoji li u vrtu jednostavnija biljka za uzgoj od ehinaceje? Teško. Ova izgledom vrlo atraktivna biljka lako se sadi i uzgaja, nije je potrebno zalivati ni prihranjivati, rijetko ima problema sa štetočinama, a osim divnog mirisa ima i brojna ljekovita svojstva

Karakteristike ehinaceje

Ova višegodišnja biljka iz porodice Asteraceae, s razgranatim korijenovim sustavom raste od 60 do 100 cm, a svaka grana završava se lijepom cvjetnom glavicom. Listovi su ovalni, a biljku prekrivaju guste i oštre dlačice. Cvjetne glavice sadrže cvjetove tamnoljubičaste boje, ehinacea cvjeta od juna do septembra, a ova medonosna biljka ugodnog je mirisa i bogata nektarom te je pčele jako vole.

Porijeklom iz Sjeverne Amerike, ehinaceu su uzgajali još Indijanci zbog njenih ljekovitih svojstava. Primjena joj je bila doista široka, pa su je koristili za brojne bolesti i tegobe poput zubobolje, glavobolje, artritisa, reume, sepse, opeklina te protiv zmijskih ugriza i uboda insekata. U Evropu je stigla u 18. vijeku, a široko se primjenjuje u alternativnoj medicini, fitoterapiji i homeopatiji.

Pročitajte: Zlatni brk je čudesan – Lako se gaji u saksiji i ljekovit je

Sadnja ehinaceje

Biljku sadite u proljeće ili jesen, na dobro dreniranom tlu koje je potpuno ili djelimično na suncu. Ehinaceju je moguće uzgojiti i iz sjemena, ali za klijanje zahtijeva hladno, vlažno razdoblje koje se naziva uslojavanje. Sjeme gusto posijte u jesen i lagano ga pokrijte kako ga ptice ne bi pojele. Sjeme će klijati u proljeće, no valja imati na umu kako će većina biljaka cvjetati tokom druge godine.

Ehinacea najbolje uspijeva na području koje je potpuno ili djelimično obasjano suncem. Potrebno joj je najmanje četiri sata sunčeve svjetlosti dnevno. Biljka samoniklo obično raste uz rubove šume, pa će najbolje uspijevati na mjestima s jutarnjim hladom i popodnevnim suncem ili obrnuto. Ehinacea će tolerisati loše stjenovito tlo, ali neće rasti na mokrom, sluzavom tlu. U vrijeme sadnje biljke dobro je tlo malčirati kompostom.

Uzgoj ehinaceje

Ehinacea raste u nakupinama, no rast joj nije invazivan te ne morate strahovati od širenja vrtom korijenjima i rizomima. Veličina biljke zavisi od vrste te prije sadnje svako provjerite o koji se sorti radi. Ako, na primjer, sadite ehinaceu koja raste do 45 cm visine, između biljaka ostavite jednak toliki razmak. Osim toga, ehinacea ima poprilično duboko korijenje te ne voli presađivanje. Posadite je na jedno mjesto i nemojte je više premještati.

Premda poprilično visoka, ehinacea je u pravilu čvrsta biljka te ne zahtijeva potporu. Posebno, primjerci koji rastu u sjeni mogu postati visoki i meki pa je u tom slučaju dobro dati im podršku podvezujući ih kanapom uz štap ili kolac.

Ehinacea ne zahtijeva velike količine vode, no moraćete zalivati mlade biljke kako biste im pomogli uspostaviti nove korijene. To obično znači zalivanje svakog dana ili svakog drugog dana odmah nakon sadnje, a zatim se zalijeva nekoliko puta sedmično, onda jednom sedmično, pa svake druge sedmice i uz postepeno smanjenje zalivanja odraslu biljku je potrebno zaliti samo u vrijeme ekstremne suše.

Pročitajte: Kardamom – Indijski začin sa mnogim ljekovitim svojstvima

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...