Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj krompira bez obrade tla - pod slamom ili sijenom

Uzgoj krompira bez obrade tla – pod slamom ili sijenom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja krompira na konvcencionalan način zahtijeva puno truda oko obrade tla, rahljenja, okopavanja te nagrtanja. Međutim, negativni učinci globalnih klimatskih promjena i ograničeni zemljišni resursi nametnuli su razvoj novih ideja o alternativnim metodama uzgoja ovog porvća bez obrade tla, poznatih pod nazivom površinska sadnja krompira.

Kako piše gardeningknowhow, za ovakav uzgoj je važno odabrati mjesto s puno sunčeve svjetlosti i dobar malč, a ono što je dobro je i to da se krompirova zlatica rijetko javlja u ovakvom načinu uzgoja.

Preporuka je koristiti vlažan malč – slamu ili sijeno

Umjesto konvencionalne obrade tla oranjem i pripreme za sadnju, površina tla se pokrije sa slojem od 5 do 8 cm malča (slame ili sijena) za što je potrebno 100 kg za 100 m2 . Kvadratna bala sijena teška je oko 15 kg i košta oko 2,56 KM. Slama je nešto jeftinija, ali se najčešće presuje u rolo bale čija je težina oko 230 kg, a cijena je oko 20,51 KM za balu.

Poželjno je da slama ili sijeno koje se koriste za malč budu vlažni, stariji i sjeckani, ali se može koristi i suha i svježa slama, no onda će je biti potrebno navlažiti vodom ili osokom, prvenstveno kako bi se spriječilo odnošenje malča vjetrom.

Za zbijeno tlo se preporučuje frezanje ili okopavanje

Ukoliko je površina tla zbijena ili obrasla korovima, možete je prekopati ili tek prozračiti vilama kako bi tlo dobilo kisika. Tom prilikom je obogatite đubrivom, bilo ono stajsko ili kupovno organsko u peletima. Takođe možete koristiti i kompost ili mineralno đubrivo.

Djelimično obrađeno tlo omogućava dodavanje adekvatne količineđubriva koje korijen pronalazi prorastanjem kroz tanki sloj malča i ukorijenjivanjem u tlu, a razvoj gomolja će se odvijati na površini malča bez kontakta sa zemljom.

Sadnja kada su temperature od 8 do 10°C

Za sadnju su potrebne temperature zraka i tla od 8 do 10°C. Krompir se sadi na razmak od 30 cm u redu i 40 do 50 cm između redova. Nakon sadnje sprovodi se prekrivanje gomolja vlažnom sjeckanom slamom na debljinu od novih 10 do 15 cm. Suhu slamu ili sijeno treba zalijevati vodom ili osokom jer se njime stvaraju povoljni uslovi za mineralizaciju pokrova. Po malču se može posuti i svježe košena trava ili zreli stajnjsk kako bi dodatno spriječili odnošenje vjetrom, a pritom osigurao i dodatan izvor hraniva.

Dodavanje novog sloja

Kada biljke dosegnu visinu od 15 do 20 cm potrebno je nanijeti novi sloj malča kako bi se držala vlaga i održavala povoljna temperatura kao što je to zagrtanje u konvencionalnom načinu uzgoja. Takođe, deblji sloj spriječava prodiranje svjetlosti do krtola pa samim time i ozelenjavanje krompira. Nakon dodatnog sloja, prekrivenu bljiku treba osloboditi razgrtanjem kako bi mogla dalje rasti i formirati snažne stabljike i listove.

Jednostavna berba

Sedam dana nakon što procvjeta, mladi krompiri su spremni za vađenje. Ne morate čupati cijelu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovno nagrnite malč pa će manji gomolji dalje rasti. Kada se cima krompira posuši, završen je njegov životni ciklus i sedmicu dana nakon toga povadite i ostale gomolje. Slamu samo poravnajte i ostavite da istrune i tako obogati tlo.

PROČITAJTE:

Dok je Darinke i Zdravke biće i krompira

Navodnjavanje krompira

Ovako plodored donosi veći prinos krompira

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI