Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaDok je Darinke i Zdravke biće i krompira

Dok je Darinke i Zdravke biće i krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Domaćice Darinka i Zdravka Karapetrović iz Miljevića kod Nove Topole, pored obaveza u kući, proljetno vrijeme koriste za sortiranje krompira namijenjenog tržištu Republike Srpske.

Ovo povrće jesenas je u ovom potkozarskom selu dobro rodilo, kvalitet je izuzetan, a krupnoća rekordna, kaže Zdravka čiji ukućani, prvenstveno sin, snaha i unuk su, koristeći savremenu tehnologiju proizveli prvoklasni krompir.

– Proizvodnja krompira u Miljevićima, Jurkovici, Bakincima i drugim potkozarskim selima nema naročito dobru tradiciju zato što zemljište i nadmorska visina ne odgovaraju u potpunosti ovom povrću. U tom poslu najveći proizvođači su u lijevčanskim selima dok se kod nas, u Potkozarju, gdje je veća nadmorska visina, više proizvodi voće – kazala nam je Zdravka kojoj u ovom poslu, pomaže komšinica i rođaka Darinka Karapetrović.

– Imamo čime da se pohvalimo jer ovaj krompir ni po čemu nije lošiji od lijevčanskog. To je dokaz da i mi ovdje znamo proizvesti povrće. Osim krompira ovdje sve više mladih proizvodi papriku, paradajz, luk, mrkvu… – kaže Darinka.

Karapetrovići su za svoj krompir već pronašli tržište a uskoro će ponovo zasijati nove površine, bogatiji za dobro iskustvo koje nastoje unaprediti i što bolje iskoristiti.

Izvor: srpskainfo

PROČITAJTE:

Zuhrudin i Šeherzada Zilić iz Tarevaca inate se godinama: Sve zajedno rade, zato su uspješni

Zadimljavanjem voćari štitili rod

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI