Nedjelja, 24 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTrikovi za uspiješan uzgoj karfiola

Trikovi za uspiješan uzgoj karfiola

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje 2 perioda sadnje karfiola: jedno je u proleće i tada je berba od jula do avgusta, a drugi period sadnje je krajem juna i u prvoj polovini jula i tada je berba od septembra do novembra.

U ovom periodu sade se sadnice, što je i bolje od direktne sadnje sjemena, jer su veće šanse da će biljke opstati.

Sadnja karfiola

Sadnice je potrebno navići na otvoreno prije nego što ih posadite, pa ih postepeno izlažite suncu 5 dana, prije nego što ih posadite na stalno mjesto. Presađivanje uradite kasno popodne, kako bi se smanjio stres biljaka. Sadnice se sade na razmak 60 x 70 cm.

Nakon presađivanja, biljke prihranite tečnim đubrivom prema uputstvu proizvođača. Pošto se prime u zemlji, dodajte im kompost bogat azotom.

Karfiol traži dosta vlage i zato je potrebno redovno zalivanje ili navodnjavanje. Takođe, preporuka je da se postavi malč oko mladih biljaka, kako biste zaustavili korov i zadržavali vlagu zemljišta.

Kada glavica karfiola dostigne veličinu teniske loptice sprovodi se postupak etioliranja, kako glavica ne bi požutila od uticaja sunca. Neophodno je preklopiti spoljne listove preko glavice i blago ih vezati. Na taj način će se napraviti zasjena i glavica će ostati bijela.

Karfiol: Sve zdravstvene prednosti ovog jestivog cvijeta!

Berba karfiola

Karfiol je spreman za berbu nedelju ili dvije nakon etioliranja, odnosno pokrivanja glave. Preporuka je da svakih nekoliko dana provjerite rast. Možete početi berbu kada glavice dostignu obim od 15 cm i više, a prije nego što dođe do izduživanja cvjetnih grana. Pošto je ovdje riječ o jesenjoj berbi, na raspolaganju vam je 10-15 dana.

Berbu treba obaviti kada je suv i sunčan dan. Glavu možete izrezati velikim nožem, obavezno sa jednim setom lišća kako biste je zaštitili od oštećenja.

Svježe ubran karfiol može da se čuva nekoliko dana, a ako se glavica pokrije kao što smo opisali, može da se sačuva još 15 dana.

Izvor: Gardening Know How

PROČITAJTE:

Šta sijati i saditi u JULU

“Karfiol koji ujeda”: Uočeno biće koje je ranije viđeno samo tri puta

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI