Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img

Šta sijati i saditi u JULU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U julu se nastavljaju radovu u bašti, a prva polovina ovog mjeseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača. Počinje berba nekih plodova, ali i sjetva i sadnja onih koji stižu u jesen.

julu se nastavljaju radovu u bašti, a prva polovina ovog mjeseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača, kao što su kelj, karfiol, koraba i kupus. Sada je idealno vrijeme za berbu paradajza, paprike, krastavca, počinje vađenje krompira, ali počinje i sjetva, odnosno sadnja onog povrća koje za berbu pristiže u jesen.

Pripremite zemljište za sjetvu/sadnju

Sa zemljišta na kojima će se obaviti sadnja ili sjetva, pobrani su prethodni usjevi, među kojima se najčešće nalaze mahuna, zelena salata, luk srebrenac, špinat i grašak. Prije sadnje/sjetve novih usjeva, trebalo bi poorati zemljište i to neposredno po skidanju predusjeva, do 20 centimetara dubine.

Rasad kupusnjača mora imati minimalno pet do šest razvijenih listova

Đubrenje većine kupusnjača, izuzev korabe, kreće se od 100 do 120 kilograma dušika, 120 do 150 kilograma fosfora i 100 do 120 kilograma kalijuma po hektaru. U ovom periodu rasađivanja, rasad mora imati minimalno pet do šest razvijenih listova i biti potpuno zdrav. U zavisnosti od sorte kupusnjača, povrće se sadi na rastojanju 60 do 70 centimetara i to red od reda. Kasne sorte su bujnije i zahtijevaju više prostora za razvoj.

Čim se završi sa sadnjom, kreće obavezno zalivanje, jer jul zna biti veoma sušan mjesec. Neposredno po ukorijenjivanju, trebalo bi početi sa ubrzavanjem početnog razvoja biljaka, a to se radi prihranjivanjem dušičnim đubrivima (30 kg/ha do 40 kg/ha). Ukoliko ste izostavili zaštitu od korova, trebalo bi obaviti jedno do dva kultiviranja ili okopavanja biljaka. Ukoliko se pojave i lisne uš, tretiirajte ih primjenom raznih insekticida, ali isključivo po uputstvu.

Berba prvih plodova paprike

Juli je mjesec kada paprika postiže snažan razvoj i tada se beru prvi plodovi. U ovom period najveću pažnju poklonite zalivanju paprike, a da bi ona napredovala, trebalo bi ju zalivati sa  25 mm do 30 mm vode po metru kvadratnom. Poslije berbe obavezno je prihranjivanje nekim od tekućih đubriva (folijarno prihranjivanje). Takođe, bitna je i zaštita od lisnih vaši, jer ova štetočina može umanjiti rast i razvitak biljke. Bolesti koje hvataju papriku u ovom peridu, ako se ne tretira kako treba, su  pepelnica i plamenjača.

Sazrijevaju prvi plodovi paradajza

Sada već i na otvorenim površinama prvi plodovi paradajza sazrijevaju. Idealno je i obavezno vrijeme za zakidanje zaperaka, jer je u toku vegetacija. Sortama koje se uzgajaju uz kolce, stalno je potrebno pričvršćivanje, vezivanje, radi nesmetanog rasta. Tokom ovog mjeseca  potrebna je preventiva kemijska zaštita protiv plamenjače.

Krastavac kornišon kao postrni usjev

Za pravilan rast kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura viša od 15 stupnjeva Celzijusa, dok je optimalna 25-27 stupnjeva. Cvjetanje započinje kod temperature od 15-17 stupnjeva, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama od 18 do 21 stupanj.  Od dana zametanja plodova do berbe treba proći od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage, kako u zemljištu, tako i u zraku. Kao glavni usjev sijje se krajem aprila, a kao postrni tokom jula. Sijje se na većim površinama pomoću sijačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se sije na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20 -30 cm biljka od biljke. Kornišoni se siju gušće, a količina sjemena zavisi od gustoće sjetve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, sjetva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana prije sadnje na stalno mjesto.

Mahune posijati najkasnije do polovine jula

Ovo povrće, kao naknadni postrni usjev, najkasnije se sije do polovine jula. Obično je sjetva na mjestu ranog kupusa, graška, luka srebrenjaka ili salate.Mahuna, da bi uspjela, sieje se na rastojanju od 40 cm do 60 cm između redova, a u redu od četiri do sedam centimetara, zrno od zrna. Trebalo bi je zalivati neposredno poslije sjetve, radi što bržeg i ujednačenijeg nicanja. Navodnjavanje nakon nicanja treba nastaviti svakih desetak dana.

Ciklu sijati na dubini od 2 do 4 cm

Neposredno poslije priprema zemljišta iza strnih žita, graška, mahune, salate ili luka, sije se cikla. Sjetva je na rastojanju od 40 cm do 50 cm red od reda ili u trakama na 20 cm do 25 cm red od reda, a rastojanje između traka je 50 cm do 60 cm. Dubina sjetve je dva do četiri centimetra.

Gusta sjetva za rotkvu

Dobri predusjevi za rotkvu su grašak, mahuna, špinat i salata. Kupusnjače su loši predusjevi. Sije se od polovine jula. Međuredno rastojanje je 30-40 cm, a u redu gusto. Dubina sjetve je oko dva centimetra. Kada biljke razviju dva-tri stalna lista, proređuju se na 10-15 cm.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

SODA BIKARBONA pravo čudo u baštovanstvu – u stanju je da NAHRANI biljke, a ODBIJE štetočine

Neobično, a djelotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI