Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTri dobra razloga za BRISANJE PRAŠINE sa kućnih biljaka - Savjeti kako...

Tri dobra razloga za BRISANJE PRAŠINE sa kućnih biljaka – Savjeti kako da to najbolje uradite i šta treba da IZBJEGAVATE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Evo tri razloga da čišćenje kućnih biljaka postane dio vaše rutine dubinskog čišćenja.

1. Pojačaćete njihovo i svoje zdravlje

Akumulacija prašine nije dobra ni za šta! To može izazvati vaše alergije i može spriječiti biljke da žive svojim najzdravijim životom. Listovi prekriveni prašinom ne dobijaju optimalnu količinu svjetlosti za fotosintezu, proces kojim sami stvaraju hranu. Kada se to dogodi, vaše biljke takođe ne ispuštaju onoliko kiseonika koliko bi mogle, što znači da propuštate važnu zdravstvenu korist od posjedovanja sobnih biljaka – čistiji vazduh u zatvorenom prostoru.

2. Izgled zdrave biljke

Naravno, brišete prašinu iz kuće da biste smanjili alergene, ali sva ta prašina je takođe rana na oku! Kad god dubinsko čistite i čistite prljavštinu na podnim daskama, prozorskim daskama i drugim površinama koje se manje održavaju, uradite to i na biljkama. Ovo će vam takođe dati priliku da pregledate svoje biljke, uklonite sve mrtve listove i provjerite da li postoje problemi poput plijesni i bolesti.

Pročitajte: GREŠKA KOJA UBIJA CVIJEĆE – Kako pravilno očistiti sobne biljke od prašine

3. Držaćete štetočine podalje

Prljava mala tajna o sobnim biljkama je da one, kao i njihovi otporniji rođaci na otvorenom, mogu privući komarce i druge štetočine. Ali ako držite korak sa redovnom njegom biljaka, uključujući brisanje prašine, možete ostati u potrazi za promjenama u boji ili teksturi listova koje mogu biti znaci da su se štetočine naselile. Štetočine privlače zanemarene biljke, pa da biste ih držali podalje, uvjerite se da su vaše biljke zdrave i dobro njegovane.

Kako očistiti svoje sobne biljke

Ne postoji precizno pravilo koliko često treba da čistite svoje sobne biljke, ali bi trebalo da ih provjeravate barem svake nedjelje. Ako primjetite nakupljanje prašine, evo šta treba da uradite:

Skidanje prašine

U zavisnosti od veličine biljke, koristite krpu od mikrovlakana ili štapić za prašinu da obrišete prašinu sa listova i stabljika. Obavezno poduprite biljku slobodnom rukom da spriječite lomljenje delikatnog lišća. Mala četkica je idealna za brisanje prašine s kaktusa ili biljaka sa sitnim listovima.

Isperite

Koristite mlaku vodu i krpu za pranje da obrišete listove i stabljike. Dok ste već kod toga, obrišite i saksiju sa biljkom. Za biljke koje mogu da podnesu zdravu dozu vode, slobodno je malo istuširajte. Samo budite sigurni da voda nije ni previše topla ni prehladna i da je pritisak vode dovoljno blag da ne ošteti biljku. Ostavite biljku da se osuši na vazduhu prije nego što je vratite na pravo mjesto u vašem domu.

Pročitajte: Četiri sobne biljke koje mogu da rastu u vodi

Operite

Ako su vaše sobne biljke posebno prljave i sama voda nije dovoljna, očistite ih rastvorom mlake vode i nekoliko kapi sapuna za suđe. Navlažite krpu za pranje rastvorom i veoma nježno očistite biljku. Kada završite, temeljno isperite biljku kao što je gore opisano da ne biste ostavili ostatke sapuna na listovima.

Izbjegavajte proizvode za sjaj listova

Mnoge sobne biljke imaju prirodno sjajno lišće koje izgleda posebno lijepo nakon dobrog čišćenja. Ali nemojte biti u iskušenju da koristite proizvode za sjaj lišća da biste poboljšali svoje biljke. Ovi proizvodi zapravo mogu učiniti više štete nego koristi. Često napravljeni od ulja ili voska, proizvodi za sjaj listova mogu začepiti mikroskopske pore na listovima biljke, otežavajući fotosintezu i disanje biljci. Umjesto toga, pojačajte rutinu čišćenja kućnih biljaka da bi listovi vaše biljke bili sjajni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI