Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSrijemuš je spasitelj koji će očistiti i zaštititi naš organizam

Srijemuš je spasitelj koji će očistiti i zaštititi naš organizam

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rano proljeće je vrijeme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći srijemuš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka. Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava ova biljka, koja se u narodu naziva i divlji bijeli luk ili medvjeđi luk.

Po narodnom vjerovanju srijemuš je prva stvar koju medvjed pojede kad se probudi poslije dugog zimskog sna. Navodno, ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je srijemuš idelno sredstvo za čišćenje organizma od toksina nakupljenih tokom zimskih mjeseci.

„To što važi za medvjede, važi i za ljude“, naglašava Momčilo Antonijević. „Svima iskreno preporučujem da iskoriste ove rane proljećne dane kada je sezona srijemuša u toku. Može da se kupi i na pijacama, a možete da ga uberete i sami“, dodaje narodni travar.

Pročitajte: Zbog čega bi srijemuš trebalo uvrstiti u ishranu – Svi zdravstveni benefiti samonikle biljke

Poslije tog zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne djeluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, srijemuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, naglašava Antonijević.

„Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da srijemuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dvije nedjelje“, naglašava narodni travar.

Srijemuš može da se koristi samo kao svjež. Ne može da se suši niti konzervira na bilo koji način, osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro srijemuš što manje sjeckati.

Djeluje i na bakterije i na gljivice

Dokazano je čak i antivirusno dejstvo srijemuša, posebno na virus gripa i neke druge viruse.

Količina eteričnih ulja i aktivnih jedinjenja u srijemušu je takva da bakterije ne mogu da postanu rezistentne. Srijemuš, kao i njegov pitomi rođak, bijeli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja djeluju antibakterijski.

„Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idealno bi bilo da koristite srijemuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobijedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem tijelu“, dodaje Antonijević.

Kako se priprema

Sremuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mijesi hljeb sa sremušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svjež.

Momčilo Antonijević preporučuje i jedan zanimljiv recept za pripremu salate od srijemuša. Potrebno je isjeckati jednu vezu srijemuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mlijeko, po mogućstvu ovčije. Umjesto ulja, dodati mješavinu mljevenih sjemenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

Pročitajte: Recept za namaz od srijemuša i sira – Zdrav i ukusan obrok koji ćete obožavati

Kapi od srijemuša

Kapi od srijemuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno djeluju protiv srčanog i moždanog udara.

Sto grama što svježijih listova srijemuša doboro oprati, isjeckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara sedamdesetoprocentnog alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mjestu dvije nedjelje, uz češće mućkanje.

Nakon dvije nedjelje tečnost procijediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mjestu.

Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog sjemena.

Izvorrts.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI