Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNavodnjavanje salate i spanaća

Navodnjavanje salate i spanaća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Navodnjavanje salate i spanaća – Salatu sijemo kao ozimi međuusjev u jesen ili kao predusjev nekom glavnom usjevu.

Ima kratku vegetaciju čime osigurava uslov za više ubiranja godišnje, a može se proizvoditi iz sjemena ili presadnica. Sjeme se sije vrlo plitko pa mu treba pomoć pri klijanju i nicanju. Navodnjava se prema potrebi manjim normama do 10 mm. Ako se proizvodi iz presadnica, nakon presađivanja se obavezno sprovodi navodnjavanje manjom normom kako bi se biljka bolje primila.

Tokom vegetacije se sprovode navodnjavanja prema potrebi s tim da je potrebno održavati vlažnost tla 80% do 90% od vrijednosti PVK. Glavičaste sorte salate su posebno osjetljive na nedostatka vode u fazi formiranja glavica, isto tako i previsoka vlažnost tla može biti uzrok pojave otvorenih glavica koje su slabijeg kvaliteta. Posebnu pažnju treba posvetiti navodnjavanju u fazi tehnološkog dozrijevanja.

Pročitajte: Kako se gaji salata endivija?

Spanać ima različite potrebe za navodnjavanjem zavisno od sezone u kojoj se uzgaja. Sjetva se obavlja od kasnog ljeta pa sve do ranog proljeća. Ljetna sjetva za jesensku ili zimsku potrošnju zahtijeva obavezno navodnjavanje kako bi se osiguralo nicanje i razvoj biljaka do pojave jesenskih kiša i hladnijih dana. U jesenskoj sjetvi spanać se navodnjava po potrebi.

Kod proljetne sjetve navodnjavanje se primjenjuje u tehnološkom dozrijevanju plodova jer treba imati u vidu da spanać ima plitak korijenov sustav i nedostatak vode pospješuje generativni razvoj „rast u stablo“ čime lišće gubi na kvalitetu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI