Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGREŠKA KOJA UBIJA CVIJEĆE - Kako pravilno očistiti sobne biljke od prašine

GREŠKA KOJA UBIJA CVIJEĆE – Kako pravilno očistiti sobne biljke od prašine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako da pravilno očistite sobne biljke od prašine – ovo su savjeti koji će učiniti da duže cvjetaju i listaju!

Adekvatno zalivanje, prihrana, presađivanje biljaka, sunčeva svjetlost i njega neophodne su za razvoj sobnog cvijeća. Međutim, jednu grešku mnogi prave, a uzrokuje da liske požute i biljka uvene. Riječ je o prašini koja se često nahvata na liskama i ne dopušta da biljke normalno dišu.

Takođe, prašina može spriječiti biljke da upijaju sunčevu svjetlost, a kao posljedica toga smanjiće se nivo hlorofila koji je neophodan da bi biljka bila zdrava. Zbog toga je jako važno da liske biljaka redovno čistite i uklanjate sloj prašine. Osim što će izgledati ljepše, učiniće da budu zdrave, bogatije i bolje se razvijaju. Da bi vaše sobne biljke što bolje cvjetale i listale, neophodno je da ovo uradite bar jednom sedmično!

Pročitajte: Flamingov cvijet – Nezahtjevna biljka u obliku srca u koju ćete se zaljubiti

Ovaj postupak je vrlo jednostavan, potrebna vam je samo vlažna krpa sa kojom ćete nježno obrisati biljke. Važno je da očistite površinu i ispod lista, kao i stablo. Najbolje je koristiti običnu mlaku vodu, ali se za njegu nekih biljaka (na primjer, fikusa) preporučuje da očistite biljku pivom – poslije toga će liske posebno sijati.

U ovu svrhu možete koristiti i bocu sa raspršivačem, pa poprskati biljke vodom, a zatim prebrisati. Važno je da ne pretjerate sa količinom vode kod biljaka koje ne trpe prekomjerno zalivanje. Manje sobne biljke možete i “istuširati” u kadi ili tuš kabini.

Tokom čišćenja listova, ne zaboravite da uklonite stare liske ili uvenule cvjetove kako bi nove mogle neometano da se razvijaju.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI