Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTreba li otkidati donje listove kupusa?

Treba li otkidati donje listove kupusa?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Treba li otkidati donje listove kupusa – Kada otkinete listove u baznom dijelu zaustavljamo rast i razvoj glavice. Oni prekrivaju zemljište oko biljke i sprječavaju pregrijavanje kupusa.

Kupus je povrtlarska vrsta koja nije zahtjevna za uzgoj. Biljke imaju velike, donje listove u kojima se skladište hranjive tvari, posebno vitamin C koji je neophodan za formiranje, rast i dozrijevanje glavica. Otkidanje donjih listova kupusa je mjera koju često provode uzgajivači, ali ona ima svoje pristalice i kritičare.

Pročitajte: Direktna sjetva kupusa bez rasađivanja – DA ili NE?

Otkidati donje listove kupusa ili ne?

Problem je što listovi padaju na površinu zemljišta i podložni su truljenju. Mnogi smatraju da njihovo uklanjanje sprječava napad štetnika, ali na mjestu otkidanja oslobađaju se biljni sokovi koji svojim mirisom privlačne štetne leptire i lisne uši. Također, smanjuje se vlažnost oko biljke i ona tako postaje manje privlačna puževima, jer je zemljište suho i nemaju se ispod čega sakriti.

Kada otkinete listove u baznom dijelu zaustavljamo rast i razvoj glavice. Oni prekrivaju zemljište oko biljke i sprječavaju pregrijavanje kupusa. Zbog toga se ova mjera ne preporučuje, osim u slučaju kada su vidljivi simptomi bolesti, prisustvo štetnika ili se radi o žutim i suhim listovima.

Pročitajte: Navodnjavanje kupusa

Pucanje glavice

Postoji vjerovanje da će uklanjanje listova spriječiti pucanje glavica, ali je bolje lopatom malo odsjeći korijen ili lagano zaokrenuti glavicu kako bi obavili blago kidanje korijena. Njegovim oštećenjem sprječavamo intenzivno usvajanje vode, a samim tim pojavu pucanja. Ovaj postupak je poželjan kada su listovi žuti i suše se, a glavica je već formirana. Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje, jer su već dali hranjive tvari. Ako na njima uočimo truležne mrlje poželjno je ukloniti ih kako se infekcija ne bi proširila u glavicu.

Da bi spriječili ovu bolest potrebno je smanjiti, odnosno regulirati zalijevanje. Bez problema ih možemo ukloniti nekoliko dana prije berbe, ali ipak ostaviti tri do četiri lista jer će glavica nastaviti usvajati hraniva iz njih i kada je uberemo i uskladištimo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI