Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada i kako se vrši skidanje lišća paradajza?

Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine. 

U cvijetu paradajza ima preko 200.000 polenovih zrnaca i od tog broja samo mali broj dospije na žig tučka. Polenovo zrno dolaskom na žig počinje da klija i ukoliko sve bude u redu od jednog polenovog zrnca nastaće jedna sjemenka.

Sama sjemenka je izuzetno bitna jer svaka sjemenka luči prirodni hormon koji utiče na krupnoću ploda. Jednostavno rečeno što bude bolja oplodnja, više će biti sjemenki u plodu, više će se lučiti pomenutog prirodnog hormona i plodovi će biti krupniji.

Pokazatelji dobre oplodnje

Kod prirodnih načina oplodnje (bumbari, zujalica, trešenje rukom, vjetar…) usljed vibracija dolazi do pucanja prašnika i rasipanja polena koji pada na žig tučka. Snažnije vibracije i vibracije u povoljnijem momentu za oplodnju (temperatura i vlaga) dovešće do bolje oplodnje.

Postoji nekoliko pokazatelja dobre oplodnje:

  • prisustvo dosta sjemena u plodu
  • poređanost plodova po krupnoći u grozdu od najkrupnijeg koji je najbliži stablu, pa do najsitnijeg, koji je najudaljeniji od stabla
  • prisustvo markera na cvijetu kod oplodnje bumbarima

Nedostatak hraniva uticaće na odbacivanje cvjetova. Ova pojava obično se javlja na višim etažama. Dodatno na ovu pojavu može uticati nedovoljno razvijen korijen, preopterećenost biljke na donjim etažama, potencijal i osobine hibrida (hibridi krupnih plodova) i sl.

Obavezno primijeniti formulacije sa makro i mikro elementima u količini koja zadovoljava potrebe biljaka. To se odnosi i na količinu bora koji je bitan za klijanje polena na žigu tučka. Korektivne folijarne prihrane vršiti od cvjetanja 3 etaže pa do kraja berbe.

Temperatura i vlaga vazduha

Za uspješnu prirodnu oplodnju neophodno je da noćne temperature budu u opsegu od 10 do 20 °C (optimum 14-17 °C), a dnevne od 20 do 30 °C (optimum 24-27 °C). Uz temperaturu bitna je i vlaga vazduha koja treba biti u rasponu od 60-80%. Na temperaturama van graničnih vrijednosti dolazi do značajnog pogoršanja kvaliteta polena i otežanog zametanja.

Ukoliko se oplodnja vrši košnicama bumbara izuzetno je bitno voditi računa o primjeni pesticida. Mnogi pesticidi vrlo štetno djeluju na košnicu i mogu dovesti do uginuća legla. Neki pesticidi imaju repelentno dejstvo. Sem pesticida potrebno je obratiti pažnju i na niz proizvoda nepoznatog sastava, koji se nude na tržištu za razne namene, a registrovani su kao đubriva.

Kada početi skidanje lišća paradajza?

Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine. Svrha početnog skidanja lišća je u pospešivanju ventilacije u prizemnom dijelu i stvaranju nepovoljnih uslova za razvoj bolesti.

Svaki grozd hrani se sa tri lista i to sa jednim listom ispod i dva iznad grozda, tako da se prilikom početnog skidanja lišća mogu odstaniti donji listovi dok ne ostane jedan do dva lista ispod grozda. Ovu mjeru treba raditi isključivo po lijepom vremenu da ne bi došlo do razvoja bolesti. Skidanje lišća vrši se rukom tako što se liska odvoji od stabla.

Pravo skidanje lišća je slična agrotehnička mjera, ali se ona radi tek kada dođe do berbe. Značaj te mjere povećava se sa brojem etaža koje se gaje. Pravo skidanje lišća podrazumijeva odstranjivanje svih listova ispod obranog grozda i dva lista iznad. U proizvodnji na otvorenom trebalo bi da se dva lista iznad obranog grozda ne odstranjuju.

Autor: dipl. inženjer poljoprivrede Nada Lazović Đoković

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI