Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Navodnjavanje kupusa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obzirom da se kupus uzgaja zbog vegetativne mase, navodnjavanje kupusa je obavezna mjera.

Kupus se uzgaja i iz rasada koji je uzgojen u zatvorenom prostoru. Navodnjavanje rasada je obvezno gdje je neophodno održavati umjerenu, ali dovoljnu vlažnost tla. U uslovima prevelike količine vode presadnica se izdužuje pa se loše prima prilikom presađivanja, a u sušim prostorima zaostaje u porastu.

Navodnjavanje se provodi, kada se površinski sloj tla prosuši. Norma navodnjavanja je mala, a vlaži se sloj od 10 cm do 15 cm. U vrijeme ukorjenjivanja se ne navodnjava kako bi biljke razvile jači korijenov sistem koji bi mogao koristiti manje rezerve vode u tlu, a to omogućuje bolje primanje poslije resađivanja jer se tada biljke često susreću s nedostatkom vode u tlu. Potrebe presadnica za vodom su različite i variraju u širokom rasponu od 80 mm do 160 mm ovisno od uslova i načina proizvodnje. Sukladno potrebama za vodom i uslovima proizvodnje varira norma i broj navodnjavanja.

Pročitajte: Direktna sjetva kupusa bez rasađivanja – DA ili NE?

Nakon presađivanja kupus zahtjeva 380 mm do 500 mm vode zavisno od klimatskih prilika. Prvo se navodnjavanje obavlja prilikom presađivanja s obrokom od 15 mm do 30 mm ovisno o vlažnosti tla prije navodnjavanja. Obavezno je jer stvara prisniji kontakt korijena i tla što omogućuje bolje primanje presadnica.

Drugo navodnjavanje je poslije tri do pet dana kada se vrši popunjavanje praznih mjesta, s obrokom 20 mm do 30 mm. Kada se presadnica primi slijedećih deset do petnaest dana se ne navodnjava, radi što boljeg ukorjenjivanja biljaka. Kod ranih sorti ne navodnjava se petnaest i više dana jer je presađivanje rano u proljeće. Kod kasnih sorti ne navodnjava se oko deset dana jer je presađivanje početkom juna kada su temperature vrlo visoke.

Ako se navodnjavanja u razdoblju vegetacije provodi prema turnusima, tada se dužina turnusa određuje u svakom slučaju posebno jer zavisi od sorti, klimatskih prilika i zemljišta. Kod ranih sorti u početku turnusi su osam do petnaest dana, a kasnije u fazama intenzivnog porasta i formiranja glavica pet do devet dana, a poslije je turnus opet duži osam do petnaest dana.

Ako se primjenjuje navodnjavanje kupusa prema stanju vlažnosti tla, tehnički minimum je 80% od vrijednosti PVK. Niža vlažnost usporava formiranje glavica, koje ostaju sitne i meke. Kupus je posebno osjetljiv na promjenjiv tok vlažnosti zemljišta posebno u fazi formiranja glavica i tehnološkog dozrijevanja. Ako je tlo suvo, a zatim se obilno navlaži dolazi do pucanja glavica, koje su lošijg kvaliteta i gube tržišnu vrijednost. Norma navodnjavanja i broj navodnjavanja ovise o uslovima godine, posebno količine i rasporeda padavina. Kreće se od tri do osam navodnjavanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI