Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Tradicionalno razmnožavanje biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Razmnožavanje biljaka – Da bismo razmnožavali neku biljku, najprije moramo poznavati njene biološke osobine kao i uslove sredine u kojima je najpovoljnije sprovoditi proces razmnožavanja: vlažnost vazduha, vlažnost zemljišta, optimalna temperatura, dubina sjetve, vrijeme sjetve.

Biljke se mogu razmnožavati vegetativnim i generativnim putem.
-Generativno (polno), sjemeno
-Vegetativno (bespolno ), reznicama

GENERATIVNO RAZMNOŽAVANJE

Generativno razmnožavanje je razmnožavanje sjemenom. To sjeme je nastalo oplođenjem matične biljke iste vrste.

Ukoliko se radi o čistim sortama, a ne o hibridima, nove biljke ne zadržavaju sve osobine matične biljke. Ukoliko se radi o hibridnim (ukrštenim) vrstama, čovjek može kontrolisati koje će se roditeljske osobine prenijeti na potomstvo. Svakako se prenose osnovne genetske informacije o vrsti ali neke tipične osobine koje svaki živi organizam posjeduje individualno mogu biti kombinovane ukrštanjem DNK majke i oca.

Ova osobina zadržavanja jednih i odbacivanja drugih osobina, može biti korisna kod stvaranja novih hibrida jer se tako mogu dobijati novi zanimljivi oblici. Takođe to može biti i nedostatak, jer se ne zna da li će se neke željene osobine prenijeti na potomstvo il ne.

Prednosti razmnožavanja sjemenom su u tome što se može proizvoditi veliki broj biljaka, otpornije su na bolesti, sušu i niske temperature, odlikuju se dobrim izgledom.

Manje poželjno je to što ovako razmnožene biljke cvjetaju kasnije nego one razmnožene vegetativnim putem, tako da je sama činjenica da joj treba više vremena za proces proizvodnje nego biljci razmnoženoj reznicama, uvećava njenu cijenu. Uspiješna proizvodnja rasada iz sjemena, zavisi od kvaliteta sjemena i uslova u kojima se razvija. Vremenom sjeme gubi klijavost, a period klijavosti, zavisno od vrste iznosi od nekoliko mjeseci do nekoliko godina izuzimajući ekstreme.

Klijavost sjemena se ispituje tako što se uzorak od najčešće 100 zrna postavi na vlažnu hartiju, a broj niklih predstavlja procenat klijavosti. Apsolutna težina sjemena je veličina koja se izražava težinom 100 ili 1.000 sjemenki.
Kod nekih biljaka kao što je Ageratum, u jednom gramu ima 4.500 sjemenki, a Begonija u jednom gramu ima čak 200.000 sjemenki. Na osnovu tih podataka, izračunavamo koliko je sjemena potrebno posijati na jedinici površine.

VEGETATIVNO RAZMNOŽAVANJE:

Reznice biljaka za ožiljavanje, mogu se uzimati tokom cijele godine.

Razlikujemo zelene, poluzrele i zrele reznice. Mjesec maj je pravo vrijeme za ožiljavanje većine reznica. Kada maldi izbojci drveća i žbunja očvrsnu, treba početi sa skidanjem reznica. Treba voditi računa da matična biljka bude zdrava i vitalna.
Proces ukorijenjivanja traje u zavisnosti od vrste, četiri nedjelje do nekoliko mjeseci pa i cijelu godinu.  Ovaj proces se može ubrzati primjenom stimulativnih sredstava poput hormona za ožiljavanje ili određenih koncentracija đubriva koja će pružiti optimalnu prihranu u tom periodu.

Zemlja za reznice treba da bude hranljiva i ocijedna sa sposobnošću da se lako zagrijeva. Povoljno je dodati krupnnog riječnog pijeska ili agroperlit kako bi se popravio vodnovazdušni režim zemljišta.
Rezanje izbojaka treba vršiti rano ujutru jer je tada biljka puna sokova. Rez treba da bude pod kosim uglom. Alat (nož ili makaze) mora biti prethodno dezinfikovan kako bi se izbjeglo unošenje parazita i oštar kako bi rez bio što pravilniji.

Biljke treba pobosti u supstrat odmah po odrezivanju da se ne osuše. To pravilo ne važi kod biljaka poput muškatle, japanskog fikusa i sličnih vrsta koje po odsijecanju ispuštaju mliječni sok ili su jednostavno pune vode. Takve reznice treba ostaviti u hladovini nekoliko dana da se rez prosuši kako  ne bi došlo do truljenja.

Posuda sa reznicama mora biti u zasjeni u toploj i vlažnoj atmosferi. U masovnoj proizvodnji stavljaju se u plastenike prektivene mrežama ili asurom dok u kućnim uslovima za to može poslužiti palstična flaša, tegla ili najlon kesa.

Supstrat ne smije da se osuši ali ni da bude previše vlažan. Reznice je poželjno svakodnevno orošavati. U novije vrijeme za ubrzavanje ožiljavanja i za bolji kvalitet korijena, koriste se sredstva na bazi biljnog hormona IBA.

Autor: Sabaha Bužimkić

Izvor: zivetisabiljkama.net

PROČITAJTE:

Dracena – Njega, presađivanje i razmnožavanje

Razmnožavanje muškatli iz sjemena i reznica

Savjeti za razmnožavanje sobnih biljaka!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI