Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako DRVO KAFE možemo uzgajati kod kuće?

Kako DRVO KAFE možemo uzgajati kod kuće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uzgajati drvo kafe – Kafa je egzotična biljka koju možemo uzgajati kod kuće. Suprotno izgledima, ovo gajenje nije teško, i sjećajući se nekoliko pravila možemo dobiti vlastitu kafu. Koja su pravila?

Drvo kafe koje uzgajamo najčešće kod kuće je arapske sorte (cafa arabica). Ova sorta se može naći u većini prodavnica sa biljkama, kao i u većini supermarketa. Sama kafa dolazi iz tropskih regiona Afrike, ali to ne znači da će gajenje kod kuće biti problematično. Naši kućni uslovi su dovoljni za našu tropsku biljku sve dok se sjećamo nekoliko važnih pravila.

Drvo kafe – kako izgleda?

Drvo kafe u prirodnom okruženju stvara veliko veoma razgranato grmlje koje može doseći i preko 6 metara visine. Kada kupimo naše stablo kafe u saksiji, vjerovatno ćemo pronaći mali grozd zelenih, gustih listova koji će prilično brzo promijeniti svoj izgled i postati više kao njihov „divlji brat“. Možda nije tako velika biljka, ali moramo se složiti sa činjenicom da kućna kafa može doseći i do 2 metra visine.

Kako je uzgajati?

Kafa je biljka porijeklom iz Afrike, pa lako možemo nagađati da će tokom godine očekivati toplinu i svjetlost. Kada birate mjesto za nju, vrijedi obratiti pažnju da je na osvjetljenom mjestu, ali istovremeno zaštićena od direktne sunčeve svjetlosti. Naša biljka će se najbolje osjećati na temperaturi unutar 22-25 ° C. Ljeti drvo kafe možemo da odnesemo na balkon ili u baštu, jer voli svjež vazduh. Moramo se sjetiti sistematskog zalivanja, ali ne treba pretjerati, jer to može rezultirati truljenjem biljke.

Još jedna od glavnih aktivnosti koje se moramo sjetiti tokom ljeta je đubrenje. Citrusno đubrivo će najbolje funkcionisati. Zimska njega stabla kafe malo se razlikuje, jer usporava njen razvoj u ovom periodu i prelazi u stanje mirovanja. Zimi biljka kafe treba nižu temperaturu, oko 18-20 ° C. Pored toga, biljku ne đubrimo zimi, jer joj nije potrebno toliko hranljivih sastojaka kao u proljeće.

Drvo kafe – najbolje tlo

Jedan od najvažnijih faktora pri uzgoju drveta kafe je pravi izbor tla. Zahvaljujući tlu, biljka će pravilno rasti i neće se razboljeti. Kafi je potrebno plodno i blago kiselo tlo. Možemo koristiti gotove mješavine, najbolje za agrume.

Kafa – koje greške izbjegavati?

Najčešće greške kod gajenje kafe uključuju:

preniska temperatura (ispod 12 ° C)
nema svjetla
previše vlažna ili suva zemlja

Domaća kafa?

Moguće je! Ako stvorimo prave uslove za našu kafu, poslije nekoliko godina ona će vam možda uzvratiti delikatnim, lijepo mirisnim cvijećem koje će formirati sitne, crvene plodove. Ako ih sakupimo, ogulimo, osušimo ih i pržimo – imaćemo sopstvenu kafu! Čak i ako nije puno, saznanje da smo je sami uzgajali ispuniće nas ogromnim zadovoljstvom.

Izvor: zenskimagazin.rs

PROČITAJTE:

Kafa sa maslacem – Pogledajte zašto je dobro kafu obogatiti ovim dodatkom

Da li kafa može da se pokvari?

Najukusnija turska kafa – Skuvajte je pravilno i uživaćete u nikad boljem ukusu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI