Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDracena - Njega, presađivanje i razmnožavanje

Dracena – Njega, presađivanje i razmnožavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dracena je biljka iz porodice Agavaceae, porijeklom je iz Afrike i svojim izgledom podsjeća na palmu ili juku. Još se naziva i zmajevac, jer joj ime potiče od grčke riječi drakania i znači ženski zmaj.

Izuzev pojedinih vrsta sobni varijeteti dracene su obično visoki 40-60 cm. Godišnje poraste 10-15 cm. Ima duge, kopljaste, blago savijene listove. Na vrhu biljke stalno izrastaju novi listovi, dok donji odumiru i vremenom razgolićuju stablo. Sok dracene je crvene boje i nazivaju ga – zmajeva krv. Nekim vrstama ljeti izrastaju lijepi bjeličasti cvjetovi. Pri kupovini, biramo biljku sa zdravim, neoštećenim listovima. Ako je prošarana, boja treba da je jasna.

NJEGA

Draceni je potrebno monogo svjetla, ali je treba sklanjati sa podnevnog sunca. Najpogodnija temperatura je 18-22 ºC, ali ne smeta i ako je viša. Tada je potrebna veća vlažnost od uobičajene, kada je zalivamo jedanput ili dvaput nedeljno, u zavisnosti od godišnjih doba. Ona se orašava vodom 2-3 puta nedeljno, ali ne kada je okupana suncem. Ne treba dozvoliti da se zemlja u saksiji isuši, niti da “pliva” u vodi. Đubri se na svakih 14 dana dodajući đubrivo vodi za zalivanje.

PRESAĐIVANJE

Presađuje se svake, ili svake druge godine, što zavisi od njenog rasta. Ako bujno raste, presadićete je u proljeće. Obavezno treba na dno saksije (malo veće od prethodne), staviti drenažni sloj – šljunak ili pračiće crijepa. Bilo koji kompost će zadovoljiti potrebe dracene.

RAZMNOŽAVANJE

Razmnožavanje se sjemenom ili vršnim, odnosno stablenim reznicama. Potrebni su posebni uslovi temperature i vlage da bi sjeme proklijalo. Reznicama, dužine 8 cm, ćemo to lalše izvesti. Poprašimo ih praškom za zakorenjavanje i stavljamo u kompost. Kada istjeraju nove listiće presađujemo ih u zasebne, nevelike saksije. Koristimo kompist koji je smješa humusa, treseta i mnieralnih materija. Ne izlažu se intezivnom suncu i vodi se računa da u vazduhu ima dovljno vlage.

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI