Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za uspješno gajenje pasulja u združenom usjevu sa kukuruzom

Savjeti za uspješno gajenje pasulja u združenom usjevu sa kukuruzom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod nas se veliki dio pasulja proizvodi u združenom usjevu sa kukuruzom.

To je način gajenja pasulja koji ima dugu tradiciju, jer domaće sorte i populacije obično imaju visoko stablo, pa im je pri rastu potreban oslonac, a tu ulogu dobro obavlja kukuruz. Pored gajenja u kukuruzu, pasulj se gaji u manjoj mjeri između redova bostana ili u manjim voćnjacima. U združenom usjevu sa pasuljem kukuruz se za 15-20% posije rjeđe nego obično, jer gusti usjevi stvaraju previše jaku sjenku, pa pasulj slabo rodi.

Iz istog razloga nije poželjno da se za zdrženu sjetvu koriste sorte i hibridi kukuruza sa izrazito visokom stabljikom. Za gajenje s kukuruzom, osim povijušavih sorti uspješno se koriste i niske sorte pasulja. U vrtovima i baštama prikladnu kombinaciju čine združeno gajenje pasulja i kukuruza šećerca.

Mogu se primijeniti dva načina združivanja pasulja i kukuruza:

  • pasulj i kukuruz siju se u naizmjeničnim redovima,
  • sjetva psulja i kukuruza obavlja se u istom redu.

U prvom slučaju, naizmjenično se sije red pasulja, pa red kukuruza. Izmešu redova se ostavlja razmak 60-80 cm. Kukuruz u redu sije se na rastojanju 70 cm. Razmak izmešu kućica pasulja treba da bude 50 cm. U svaku kućicu pasulja posijati 4-6 zrna. Kada se želi više pasulja, onda se posije svakog reda kukuruza posiju dva reda pasulja. Na velikim površinama pasulj i kukuruz mogu se sijati u naizmjeničnim trakama. Širina trake podešava se prema raspoloživoj mehanizaciji za sjetvu, njegu i berbu jednog i drugog združenog usjeva.

Združivanje pasulja i kukuruza u istom redu je manje pogodan način. Takva sjetva je za povijušave sorte, kojima stabljika kukuruza može da služi kao pritka. Pri ovakvoj sjetvi između redova se ostavlja razmak oko 70 cm, a između naizmjeničnih kućica pasulja i kukuruza 40-60 cm. Sjetva kukuruza i pasulja može se obaviti istovremeno, ali se prvo posije kukuruz, a nakon 10-ak dana pasulj, što je bolje, jer pasulj ima veće potrebe za toplotom. Osjetljiviji je prema mrazu u poređenju sa kukuruzom.

Njega usjeva je slična ili ista, kao kod gajenja pasulja u čitavoj kulturi, s tim što se kod pojedinih agromjera, kao što je suzbijanje korova u usjevu koristi više ljudskog rada. Obavlja se okopavanje 1-2 puta u toku vegetacije. Kada su biljke potpuno razvijene, ne treba okopavati, već plijeviti veće korove.

Manje količine pasulja gajenog u združenom usjevu mogu se ubrati i srediti ručno čupanjem, dosušivanjem na njivi i slaganjem prosušene mase na pisti od betona ili na ceradi. Oslobađanje zrna-gruvanje vrši se traktorom sa meko napunjenim gumama. Debljina složene mase mora biti 60-80 cm kako bi se smanjio lom zrna.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Crni pasulj – Njegov značaj i upotreba

Najpoznatije vrste pasulja i njihove karakteristike

Zašto treba da gajite tikve, kukuruz i pasulj zajedno?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI