Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePustinjska ruža - Cvijet božanstvenog izgleda koji traži minimalnu njegu

Pustinjska ruža – Cvijet božanstvenog izgleda koji traži minimalnu njegu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pustinjska ruža voli sunčane položaje, raste i u polusjenovitim mjestima, ali i na direktnom suncu, no kakvo održavanje pustinjska ruža treba pročitajte u nastavku

Pustinjska ruža​ (lat.adenium obesum), je autohtona biljka porijeklom iz južne Afrike, dok se u našim krajevima uzgaja kao sobna biljka, a kakvo je održavanje ove ruže?

Pustinjska ruža je zimzelena biljka koja u prirodi može narasti do 3m visine. Ima razgranate i zadebljale stabljike zbog kojih pustinjska ruža podsjeća na bonsai biljke.

Listovi su joj gusti i smješteni su na vrhovima grana, kožasti su i dugi, dok su cvjetovi pojedinačni i čini ih pet latica ružičaste boje.

Njega pustinjske ruže

Pustinjska ruža za uzgoj i održavanje traži puno svjetlosti i topline, a razmnožava se sjemenom ili reznicama. Možete je bez problema smjestiti i na punu sunčevu svjetlost, gdje će trebati vrlo malo vode čak i u najvrućim danima. Ipak je potrebno prihranjivati je jednom mjesečno. 

Pustinjsku ružu treba redovno orezivati u proljeće kako bi se kontrolisao rast biljke te održao grmolik oblik. Time se stimuliše razvoj novih izboja na kojima će rasti cvijet.

Iz porodice je zimzelenih biljaka kojoj pripada i oleander, kao i još neke ukrasne biljke. Zajedničko ovim biljkama je to što su otrovne. Tako je i ovaj cvijet opasan za održavanje jer sadrži toksične glikozide od kojih su afrička plemena nekada davno izrađivali otrovne strelice. Stoga pripazite gdje držite pustinjsku ružu ako u stanu imate dijete ili kućne ljubimce.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI