Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoNa šta obratiti pažnju prilikom izbora hibrida kukuruza?

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora hibrida kukuruza?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prilikom izbora hibrida kukuruza, proizvođači ne bi trebalo da biraju hibride po popularnosti već da cjelovito sagledaju koja je, prije svega, krajnja namjena proizvoda, odnosno da li će se koristiti za zrno ili silažu, da li će zrno biti odmah prodato ili upotrebljeno na imanju za ishranu stoke.

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora hibrida kukuruza

Takođe, ne manje važno, trebalo bi da se odluče za one hibride koji daju najbolje prinose u agroekološkim uslovima njihovog regiona i da vode računa o osobinama hibrida kao što su brzina otpuštanja vlage iz zrna, otpornost na bolesti, visina i čvrstina stabljike, ali i o tome šta će biti naredni usjev kako bi bilo dovoljno vremena da se parcela dobro pripremi za naredni ozimi usjev.

Prilikom izbora hibrida potrebno je voditi računa i o grupi zrenja, prije svega zbog sve učestalijih suša koje se nerjetko dešavaju baš u vrijeme kad kukuruz prolazi najkritičnije faze razvoja – metličenje, svilanje i oprašivanje. Ukoliko se radi o većoj površini pod kukuruzom, trebalo bi sijati nekoliko različitih FAO grupa zrenja, jer proizvodnja samo jedne grupe može biti rizična i manje profitabilna.

Ukoliko dođe do pojave stresnih uslova – suše i visoke temparature – pretpostavka je da će barem neka grupa zrenja imati povoljnije uslove, prije svega, za oprašivanje i oplodnju. Iako kasni hibridi prinosom prevazilaze ranije, novije generacije srednje ranih i srednje kasnih hibrida približile su se prinosom hibridima iz kasnih grupa zrenja.

Usljed nepredvidivih vremenskih prilika dešava se da kasni hibridi ne mogu na vrijeme da sazru, što dovodi do povećane vlage u zrnu. To utiče na dodatne troškova sušenja, pojavu bolesti klipa i stvaranja mikotoksina.

Autor: dipl. inž. Cvetković Srđan

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Najznačajnije bolesti kukuruza

Zašto se pojavljuje ljubičasta boja na kukuruzu?

Kukuruzni plamenac -Najopasnija štetočina kukuruza i paprike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI