Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaGorka so - ORGANSKO djubrivo od kojeg plodovi bujaju

Gorka so – ORGANSKO djubrivo od kojeg plodovi bujaju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gorka so je postala vrlo popularan i cijenjen dodatak u organskom vrtlarstvu. Ukoliko želite zdravije i “življe” biljke naučite kako da ih nagradite sa gorkom solju. Ovaj magnezijum slufat je vrlo efektivan i nježan kada je u pitanju njega biljaka, nije skup, a možete ga koristiti i u vrtu i u saksijama. Gorka so je odlična za bujniju travu, izdašnije ruže i zdravo povrće.

Kako to ona djeluje?

Jednostavno poboljšava đubrenje i obogaćuje zemljište, koje daje vitalnost biljkama, bilo da se radi o kućnom cvijeću, travnjacima ili drveću. Magnezijum i sulfati su ključni za zdrav život bilja, pa zato i ne čudi da je ova so tako dobra za njih. Za razliku od drugih đubriva, gorka so se ne nakuplja vremenom u zemljištu, pa je vrlo sigurna za upotrebu.

Magnezijum je važan za svaku biljku od njenog “ranog djetinjstva”, kada je bila samo sjeme, do odrasle biljke. Poboljšava klijanje, jača stabljiku biljke, pa ona može bolje da upija nutrijente. Uz to, on igra važnu ulogu u fotosintezi, jer potpomaže proizvodnju hlorofila. Za magnezijum se tvrdi da može donijeti bujnost vašem vrtu, više cvijeća, voća i zdravlja.

Sulfat je takođe bitan nutrijent, posebno za zdravlje i dugovječnost biljke. Potpomaže proizvodnju hlorofila. “Udružuje” se sa zemljištem da bi potpomogao da ključni nutrijenti budu efikasniji.

Kako koristiti gorku so?

Najbolje bi bilo da prvo počnete sa kućnim biljkama. Primetićete bujanje i cvjetanje. Za biljke u saksijama potrebno je da rastvorite 2 kašike gorke soli u 3800 ml vode i sa ovom smjesom, umjesto obične vode, zalivate biljku bar jednom mjesečno. Mada, možete to raditi i mnogo češće. Da bi što bolje iskoristila gorku so, biljku bi bilo dobro staviti na osunčanije mjesto (naravno, pazite da ne preterate tokom vrućina). Sa korišćenjem gorke soli možete povećati prinos, odnosno imaćete više povrća i voća po stabljici. Ovo je posebno važno za one ljude koji gaje voće i povrće u saksijama.

Ukoliko tek počinjete sa kreiranjem vrta, koristite gorku so za vaše sjemenke. Pripremite zemljište. Jednu šolju gorke soli stavljate na 10-tak metara kvadratnih zemljišta. (Umiješate je u zemljište). Ovako će sjemenke brže klijati i početi svoj biljni život mnogo jače i zdravije.

So možete koristiti i za povrće, voće i začinske biljke. Napunite ručnu prskalicu sa 1 kašikom gorke soli na 3800 ml vode. Sa tom smjesom prskajte zemljište nakon sijanja. Mada poželjno je i da posle klijanja i tokom rasta biljke prskate zemljište sa istom mješavinom.

Paradajz će bolje uspijevati i biti ljepši ukoliko prije sađenja u rupicu stavite jednu ili dvije kašike gorke soli. (Tokom razvoja biljke zemljište možete prskati sa već pomenutom mješavinom). Isto radite i sa paprikama, samo što još dva puta sedmično prskate zemljište sa rastvorom gorke soli. (Paprike će, dokazano, biti veće).

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI