Utorak, 5 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOrganska đubriva koja možete sami proizvesti!

Organska đubriva koja možete sami proizvesti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jednostavni recepti za organska đubriva od koprive i gaveza. Prirodna i efikasna ishrana bilja. Jednostavan i lak način za prihranu biljaka potpuno prirodnim i netoksičnim sredstvima.

DJUBRIVO OD KOPRIVE 


Ovo djubrivo je veoma dobar izvor azota (N). Priprema se tako što se 1 kg svježe ili 100-200 g osušene koprive (obavezno bez sjemena) potopi u 10 L vode i ostavi da previre dok ne prestane da pjeni, uz svakodnevno mješanje drvenim štapom, procjedi se i razrijedi sa desetostrukom količinom vode. Razredjenim rastvorom se jednom nedeljno zalivaju biljke u periodu intezivnog rasta. Biljni ostaci se kompostiraju.

DJUBRIVO OD GAVEZA 


Koristi se kao djubrivo bogato fosforom (P) i kalijumom (K) i mikroelementima (Fe, Ca, Mg). Priprema se tako što se u 10 L vode potopi 1 kg svježeg gaveza. Nakon nekoliko dana, kada prestrane da pjeni, razvija se smeđa boja i jak miris na stajnjak. Upotrebljava se samo razblaženom vod: na 1 litar djubriva treba uzeti 10L vode i izmješati. Djubri se 1 nedeljno. Veoma dobar efekat se postiže kada se pomješaju djubriva od gaveza i koprive.

PROČITAJTE:

Kompostni čajevi: Prirodna prihrana vaših biljaka

Đubrivo od kore banane – za zdravlje vaših biljaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI