Subota, 21 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKoje djubrivo donosi najveće prinose?

Koje djubrivo donosi najveće prinose?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za dobar prinos neophodno je obezbediti djubrivo ali koje djubrivo? Đubrenje poljoprivrednih kultura je neophodna mjera za dobijanje visokih prinosa i kvalitetnog proizvoda. Obavlja se  prije sjetve i tokom rasta biljaka. Neophodno je primjeniti određenu vrstu đubriva za određeni rezultat (da li se želi podstaći rast, prinos, kvalitet, otpornost na bolesti).

Mineralna đubriva se dele na dve grupe
  • nekompleksna đubriva sadrže jedan od tri glavna elementa (azot, fosfor ili kalijum)
  • kompleksna đubriva su poznata i kao NPK đubriva.

Sadrže u tačno određenom odnosu tri glavna elementa – azot, fosfor i kalijum, a sadrže i druge bitne makro i mikroelemente.

Koje djubrivo za postizanje dobrih prinosa?

UREA N 46 sadržaj azota 46 %, Najveći sadržaj azota u odnosu na ostala azotna đubriva. Ne mješa se sa drugim đubrivima. Može se koristiti i kao tečno đubrivo. UREA visoko koncentrovano azotno đubrivo čiji je azot u amidnom obliku. Koristi se u predsjetvenom đubrenju jer omogućuje postepeno pretvaranje amidnog azota u amonijačni i nitratni u skladu s klimatskim i agrohemiskim uslovima u zemljištu. Urea u jesen u osnovnom đubrenju služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, tj. aktiviranje organskog azota iz zemljišta. Ureom se prihranjuje većina biljnih kultura.

KAN N 27 sadržaj azota 27 %, sadržaj MgO 4,5 – 5,5 %, sadržaj CaO 6,5 – 8,5 %,Kalcijum amonijum nitrat. Neutralno đubrivo (hemijski, fiziološki kiselo). Pogodno za prihranu. Bez štetnog uticaja na fizičke i hemijske osobine zemljišta. KAN je poznato azotno đubrivo za prihranu svih poljoprivrednih kultura. Sadrži pola azota u amonijačnom, a pola u nitratnom obliku, pa djeluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe bilja za azotom u određenom periodu. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utiče na delimičnu neutralizaciju kiselosti zemljišta, a sadržajem magnezija zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranivom.

AN N 33,5 – amonijum nitrat, sadržaj azota 33,5%,sadržaj MgO 1%, Vrlo rastvorljiv. Velika sposobnost upijanja vode sa porastom temperature (skladištenje leti). Dužom upotrebom zemljište se zakišeljava. Vezivanjem amonijum jona u zemljištu istiskuje se Ca i Mg koji se ispiraju. AN 33,5 % je N đubrivo istih karakteristika kao KAN 27 % N s više aktivne materije, a manje magnezijum oksida. Koristi se u prihrani svih poljoprivrednih kultura. Ne smije doći u dodir s mineralnim i organskim uljem jer tada posta je zapaljivo i eksplozivno. Vrlo je važno strogo pridržavanje propisa o postupku transportiranja i skladištenja. Prednost primjene ovoga đubriva je u mogućnosti kvalitetnije raspodjele po površini i u većoj produktivnosti rada.

Di-amonijum fosfat (DAP) i momo-amonijum fosfat (MAP) sadrže relativno malu količinu azota – DAP 17 %, a MAP 11 % – i imaju jaku kiselu reakciju. Mogu biti pogodni za primjenu kod kultura kojima je potrebno dodati fosfor, s obzirom da sadrže oko 50% fosfor oksida.

Monoamonijum fosfat (MAP) može da se primjenjuje kako samostalno, kukurtako i u mješavinama đubriva. MAP sadrži 48% fosfor P2O5, od kojih je skoro cjelokupan sadržaj odmah dostupan biljkama, i 11% azota. Primjenom MAP -a povećava se kiselost zemljišta, ali je ovo đubrivo cjenjeni izvor fosfor P2O5.

Diamonijum fosfat (DAP) ima nešto manji sadržaj P2O5, – 46% i više azota (18%) od MAP-a. Skoro celokupna količina oksida fosfora u DAP je odmah dostupna biljci. I ovo đubrivo uvećava kiselost zemljišta, ali je njegova primena veoma ekonomična.

Koje djubrivo za postizanje dobrih prinosa ?

NPK visoke koncentracije hraniva NPK(SO3) 5-20-30 , NPK 8-26-26 NPK 6-18-36 NPK 10-30-20 NPK 7-20-30

Ovu grupu čine NPK đubriva visokih koncentracija hraniva (55 – 60 %), i to ih čini posebno pogodnim za transport i skladištenje u rasutom stanju. Sva ova đubriva, su namenjena za osnovno đubrenje zbog svojih svojstava i odnosa biljnih hraniva.
Azot je u svim formulacijama u amonijačnom obliku, fosfor je vodotopiv, a kalijum kao kalijum hlorid, izuzev u formulaciji NPK 5-20-30 S kao kalijum sulfat (za kulture koje ne podnose hlor ili traže više sumpora). Pored osnovnog i meliorativnog đubrenja ove formulacije se mogu koristiti i u predsetvenom đubrenju okopavina ako je potrebno intenzivnije đubriti fosforom ili kalijumom.

NPK đubriva srednje koncentracije hraniva

NPK 15-15-15 NPK(SO3) 7-14-21(24), NPK(MgO) 8-16-24(2)

NPK(MgO) 13-10-12  NPK 13-13-21 NPK 20-10-10

Ova NPK đubriva sadrže azot u nitratnom i amonijačnom obliku i vodotopivi fosfor, a kalijum je u obliku kalijum hlorida osim u NPK 7-14-21 S gdje je kalijum u obliku kalijum sulfata i namjenjen je kulturama koje ne podnose hlor koje za svoj razvoj trebaju više sumpora kao što su duvan i vinova loza. Sva ova đubriva, su namenjena za predsetveno đubrenje zbog svojih svojstava i odnosa biljnih hraniva osim NPK 8-16-24 koja se koriste u osnovnom đubrenju. Iz ove grupe đubriva najviše se proizvodi NPK 15-15-15 obzirom na najšire mogućnosti primjene.

UAN N 30   amidni azot 50 %, amonijačni azot 25 %, nitratni azot 25 %, pH 6,5-7,5 %, UAN je bistra azotna tečnost. U 100 litara rastvora UAN-a ima 40 kg N što treba imati na umu kod određivanja doze. UAN sa tri oblika N prvenstveno je namenjen za đubrenje strnih žitarica, travnjaka. UAN se uspešno koristi za bržu razgradnju biljnih ostataka.

PROČITAJTE:

Mikrogranulisano đubrivo – Za jak korijen i brži porast biljke

Živinsko đubrivo – najjače, a organsko!

BANANA KAO ĐUBRIVO

Izvor: PSSS 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

višnje

Preradom do bolje zarade od višanja, mogu da se iskoriste i...

Beogradska porodica Simić, koja se primarno ne bavi poljoprivredom, ima poljoprivredno gazdinstvo u Feketiću i voćnjak višanja sorte „Prima“. Jelena i Vladan, uz dva...