Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTamarilo - Drvo paradajza koje daje veoma ukusne plodove

Tamarilo – Drvo paradajza koje daje veoma ukusne plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tamarilo je kod nas još relativno nepoznata vrsta i ne viđa se često u vrtovima. Iako se odlikuje jednostavnim uzgojem, još uvijek nije u potpunosti udomaćena u našem podneblju.

Riječ je o višegodišnjoj biljci koja potiče iz Centralne Amerike, a proučava se kao voćna vrsta, iako pripada u porodicu Solanaceae (pomoćnice), istu porodicu gdje pripada krompir, paradajz, paprika, patlidžan.

U prvoj godini nakon nicanja ne donosi plod već samo raste u visinu. Kada dostigne 1 metar počinje s grananjem. Na granama se razvije oko 15 cvjetova koji donose plodove za 6-8 nedjelja. Prvi plodovi najčešće se javljaju u drugoj godini. Bere se slijedno, periodično, kada plod iz zelene boje lagano prelazi u narandžastu. Ukusom je nalik na paradajz.

Uzgoj i njega

Kako bi povećali prinosi poželjno je svake godine obaviti orezivanje vrha mladih biljaka (tokom mjeseca marta). Orezivanjem kontrolišete veličinu ploda i biljke. Osim vrhova mladih biljaka, odstranite stare te oštećene grane.

Tamarilo ima plitak korijen pa se preporučuje uzgajanje uz armaturu. Takođe, nije poželjno mjesto koje je na direktnom udaru vjetra jer se grane lako lome pod opterećenjem plodova.

Tamarilo se može uzgajati na otvorenom od marta pa do sredine oktobra. Jako je osjetljiv na mrazeve i niske temperature pa ne može tokom zime biti na otvorenom.

Za sam uzgoj, tamarilo je vrlo nezahtjevna kultura. Potrebno ju redovno prihranjivati ljeti i zimi. Zimi se prihrana vrši svakih 14 dana, dok ljeti 7-10 dana. Preporučuje se na proljeće koristiti NPK formulacije koje sadrže više azota.

Tamarilo voli vlažnije tlo, no ne ustajalu vodu. Zalivanje obavite kada se supstrat počinje sušiti.

Ako Tamarilo krene odbacivati lišće to je znak napada parazita.

Problem kod uzgoja

Najveći problem kod uzgoja predstavljaju lisne vaši. Potrebno je redovno sprovoditi mjere zaštite jer se u protivnom na plod nastane gljive čađavice, a dolazi i do sušenja listova.

Izvor: agronomija.info

PROČITAJTE:

Black Beauty – Fantastičan i poseban ukus najtamnijeg paradajza na svijetu

Tomatillo ili meksički paradajz

Gorka dinja je veoma efikasna u sprječavanju širenja karcinoma

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI