Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoBlack Beauty - Fantastičan i poseban ukus najtamnijeg paradajza na svijetu

Black Beauty – Fantastičan i poseban ukus najtamnijeg paradajza na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna ljepotica novija je sorta paradajza nastala prije nekoliko godina. Originalan naziv ovog paradajza je “Black beauty”.

Sorta je proizvedena od strane poznatog proizvođača organskog paradajza Breda Gejtsa koji je višegodišnjim ukrštanjem i selekcioniranjem dobio ovu predivnu sortu. Inače najtamniji paradajz koji postoji od svih mogućih sorti pardajza, koje postoje u svijetu.

Iako u nazivu ima naziv “crna”, radi se o “antho“, odnosno sorti koja u kožici sadrži povećanu količinu antocijanina koji plodu daje indigo/tamnoplavu boju. Svaki paradajz imaju određenu količinu ovih flavonida, ali kod plavog/indigo paradajza je ekspresija gena odgovornih za njihovo sintetiziranje vrlo izražena. Osim što daje plavu boju mnogom voću i povrću (ima ih puno u borovnicama, malinama, kupinama…), smatra se i jakim antioksidansom.

Stabilna sorta, relativno rodan paradajz kod kojeg je indigo boja vrlo izražena – vjerojatno najtamnije pradajz na svijetu – u idealnim uslovima bude kompletno indigo obojen, osim možda samog dna ploda. No, osim izgleda, ovu sortu krasi i robusnost stabljike (koja također ima ponešto indigo boje u stabljici i listovima), rodnost i ono najvažnije – fantastičan i poseban ukus u uslovima jakih vrućina i sunčanog vremena. Vrhunski aftertaste i punoća okusa.

Smatra se najukusniji paradajzom na svijetu.

Sjetva počinje od februara do kraja aprila. Ukoliko se uzgaja u stakleniku tokom cijele godine (ukoliko se uzgaja u stakleniku neophodno je vještačko oprašivanje).

Sjeme se sije u toplim lejama ili u kontejnerima u kompostu. Kompost za zasejavanje predstavlja smješu supstrata treseta, pijeska i pregorelog stajnjaka. Sjeme se pokriva sa 1,5-2 cm komposta. Tople leje ili kontenjeri se pokrivaju folijom sve dok sjeme ne počne da niče i poslije toga se skida. Pikira se nakon 20 dana od klijanja.

Pogodna za sušna i područja s dugim sunčanim razdobljima.

PROČITAJTE:

Optimalne temperature za rast i razviće paradajza

Đubrenje paradajza – Vrijeme i način unošenja gnojiva

Plodored je važan uslov za uspješan uzgoj paradajza

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI