Utorak, 4 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZašto je kopriva dobra za vaše biljke?

Zašto je kopriva dobra za vaše biljke?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kopriva ima veoma lošu reputaciju među baštovanima prije svega što može da opeče, ali i zato što je veoma invanzivna vrsta. Ipak ova ne tako popularna biljna vrsta može biti veoma korisna u vašem vrtu. Kako za odbijanje biljnih vaši, tako i za prihranu zemljišta, ali i za još neke stvari koje će vam biti od velikog značaja.

Kopriva je magnet za korisne biljne i životinjske vrste, može se pretvoriti u biljnu hranu i iznenađujuće je dobar sastojak u kuhinji.

Kopriva pomaže leptirima

Kopriva je ključna za opstanak leptira, jer su oni glavni izvor hrane za mnoge gusjenice. Bez koprive gusjenice bi stalno tražile alternativnim izvorima hrane, pa bi tako često nailazile na neke od vaših omiljenih biljaka koje gajite u bašti.

Kopriva za zaštitu od štetnih insekata

Gusti i rijetki rastvor od koprive je veoma koristan u organskoj proizvodnji za zaštitu bilja. Taj rastvor ima vrlo neprijatan miris koji odbija štetočine kao što su lisne vaši, trips, grinje (pregalj) i smeđa trulež.

Kako da napravite ovaj rastvor pročitajte u tekstu: Insekticid i đubrivo od koprive – Kako da ih pripremimo?

Kopriva za brži rast biljaka

Kopriva je veoma cijenjena biljka u narodnoj medicini. Međutim, ona se isto tako, često koristi u organskoj proizvodnji za zaštitu drugih biljaka. Pored rastvora od koprive koji se koristi za zaštitu biljaka od napada štetočina i sive truleži, možete napraviti i đubrivo koje ubrzava rast biljaka i povećava njihovu otpornost na stresne situacije.

Kopriva kao zamka za lisne vaši

Iako su lisne vaši u vašoj jedna od glavnih štetočina s kojima se borite one ipak mogu biti korisne za ishranu nekih ptica. Pored toga što vašim biljkama usporavaju rast, takođe su izvor hrane za mnoge korisne insekte i ptice. Tako da sve dok ne napadaju vaše omiljeno cveće ili povrće u bašti nemate razloga da ih uništavata.

Naime, lisne vaši baš vole koprivu, koje možete uzgajati kako biste ih zadržali na njoj. Na taj način on neće napadati vaše dragocene ukrasne biljke. Lisne uši bi takođe mogle da podstaknu rast koprive.

Kopriva privlači bubamare

Biljke kopriva su destinacija broj jedan za bubamare koje poležu jaja. Ova jaja se kasnije pretvaraju u larve bubamara, koje su prisutne u vrtnim štetočinama, uključujući lisne vaši i grinje.

Kopriva otkiva kvalitet zemljišta

Kopriva je zapravo prilično probirljiva kada je riječ o zemljištu na kome će rasti. Ove biljne vrste zahtjevaju zemljište koje je bogato fosforom i azotom kako bi napredovala. Ako vidite ove biljke da rastu jedna pored druge u velikim količinama znajte da je to zemljište idealno za gajenje još nekih biljnih vrsta koje zahtjevaju slične uslove.

Možete posadtiti koprivu na nekom parčetu zemlje i provjerite da li napreduje ili ne, odnosno da li je taj dio tla zaista bogat azoton i fosforom. Kako biste sprečili koprivu da se nekontrolisano širi na kraju svake sezone je isčupajte.

Kopriva kao dio komposta

Sjeckana kopriva djeluje kao prirodni aktivator i ubrzava proces raspadanja komposta. Da biste postigli najbolje rezultate, uvjerite se da je kopriva dobro pomiješana sa drugim različitim materijalima – suvim, vlažnim, mekim i drvenim – inače one mogu postati gnjecave. To može upropastiti čitav kompost. Nemojte dodavati korijen koprive, osim ako je vaša gomila jako vruća.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Napravite lako prirodni šampon od koprive

Ako želite veći prinos jaja hranite živinu KOPRIVOM!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

marinara sos

Kako da napravite marinara sos

Ovaj marinara sos je odličan uz špagete, ali i kao zamjena za pizza sos. Donosimo recept, uputstva, ali i video tutorijal. Marinara sos je popularni...