Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠtetočine koje smanjuju prinos krompira i odgovarajuća zaštita

Štetočine koje smanjuju prinos krompira i odgovarajuća zaštita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najznačajnije zemljišne štetočine koje smanjuju prinos krompira su sovice (Noctuidae) i žičnjaci (Elateridae). Od sovica  na krompiru parazitiraju: sovica gama koja se hrani lišćem, krompirova sovica-ubušuje se u stablo i ozima sovica koja napada sve delove biljke.

Štetočine koje smanjuju prinos krompira

Ozima sovica (Agrotis segetum) je polifagna štetocina i parazitira na preko 150 biljnih vrsta. Štete nanosi gusjenica tako što izgriza list po marginama, a zatim grize korijen i na kraju krtole. Starije gusjenice pregrizaju biljku na mjestu gdje stablo prelazi u korijen. Ima dvije generacije. Prva se javlja u maju , a druga u avgustu. Sa aspekta štete koju nanosi značajnija je druga generacija.

Pročitajte: Zagrtanje krompira za uspješno gajenje i visoke prinose

Larve žičnjaka se ubušuju u krtole i u njima prave hodnike širine 2-3 mm. Najveće štete pričinjavaju na vlažnijim površinama i tamo gdje se koristi stajnjak. Brojnost larvi je najveća na novorazoranim ledinama ili površinama koje su prethodnih godina bile zasijane travno – legumino-znim smješama. Ciklus razvića traje 4-5 godina. Kritičan broj je 2-5 larvi srednjeg, odnosno 1-2 larve starijeg uzrasta na m2.

Pročitajte: Kako do najboljeg prinosa krompira?

Zaštita

Prilikom hemijskog tretiranja koriste se preparati na bazi teflutrina, foksima, fenitrotion + malation i hlorpirifosa. Primjena insekticida se može vršiti po cijeloj površini ili u redove (kod primjene u redove redukuje se količina ) sa sadnjom krompira. Kod suzbijanja sovica pored tretiranja zemljišta neophodno je tretirati i  nadzemne dijelove biljaka.

Autor: Zvezdana Jovanović, dipl. ing. zaštite bilja 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI