Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPaprika kurtovska kapija - Sjeme, uzgoj, prinos

Paprika kurtovska kapija – Sjeme, uzgoj, prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kurtovska kapija paprika je crvene boje, snažna i kompaktna. Odlikuje se visokim rastom i visećim plodovima.

Plod je duga kapija intenzivno crvene boje u biološkoj zrelosti, krupan i debelog perikarpa. Ova parika je tamnozelene boje u tehnološkoj zrelosti. Što se tiče sazrijevanja, paprika kurtovka spada u kasne sorte. Jako je ukusna i rodna. Ovo je najbolja paprika za ajvar, a prinosi se kreću i do 30 t/ha.

Sjetva sjemena

Kada je u pitanju paprika kurtovska kapija, sjetva sjemena se obavlja krajem marta. Kako bi iznikla brzo i pravilno, zahtijeva toplinu zemlje i vlagu. Iz tog razloga, najbolje je da se paprika kurtovka uzgaja u rasadniku gdje ćete joj obezbijediti sve neophodne uslove.

Sprovedite sijalicu kako bi čitav dan i noć grijala biljke. U idealnim uslovima, kurtovksa kapija paprika bi trebalo da iznikne za 10-15 dana. Kada treba da posijete sjeme u rasadnik, preporučuje se da na 4 dana prije sijanja stavite sjeme paprike u mlak čaj od kamilice i onda ga posijte u plitka korita.

Pročitajte: Tri sorte paprika od kojih možete praviti ukusan ajvar

Sadnja rasada

Rasad paprike treba da se “kali“ prije nego što se iznese na polje. Ovo znači da treba bar nedjelju dana da se izloži prirodnim uslovima (direktna sunčeva svjetlost, hladne noći, kiša, vjetar i dr.).

Rasađivanje treba obaviti nakon kiše, po oblačnom vremenu. Ukoliko je pak rasad odnjegovan u kontejnerima (ima busen), može se saditi i po toplom i sunčanom vremenu. U preventivne svrhe, još u leji biljke treba isprskati bakarnim sredstvom i sistemskim insekticidom. Dan prije čupanja treba sprovesti obilno zalivanje.

Ukoliko se sadnja rasada paprike obavlja u zaštićenom prostoru, nema potrebe za kaljenjem. Iskopajte sadne rupe, zalijte ih i onda sadite rasad u blato. Nakon sadnje odmah slijedi zalivanje. Sa mladim biljkama treba postupati pažljivo. Dubina sadnje je do prvih listića na stablu, a obavlja se na 50×25 cm po jedna biljka.

Uzgoj i njega

Nakon nicanja biljaka, presađivanje se obavlja polovinom maja na dobro nađubreno zemljište, koje je pjeskovito i rastresito, sa razmakom od 50×25 cm. Preporučuje se da postavite 2-3 sadnice zajedno, budući da bolje uspijevaju kada su postavljene zajedno.

Prinos daje u avgustu i septembru. Paprika zahtijeva veliku i stalnu temperaturu i vlažnost zemljišta. Optimalna temperatura za nicanje je 25-30°C. Papriku treba zalivati redovno, a strukove koji se nisu  pravilno razvili treba ukliniti. Ova paprika se brzo prima kada se rasadi i zahtijeva veliku toplotu i vlažnost zemljišta.

Pročitajte: Paprika u plasteniku tokom cijele godine – Savjeti za uspiješan uzgoj

Kako se koristi za jelo

Kurtovska kapija je najbolja paprika za ajvar. Ona se prvo opere, zatim ocijedi, pa ispeče, oljušti, ocijedi i samelje, te se preliva zagrijanim uljem i zatim prži nekoliko sati.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI