Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img

Štetočine koje napadaju tuje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najčešće sađenih tuja – Thuja occidentalis „smaragd“, je kultivar američke (zapadne) tuje. Prema nekim podacima, kultivisana je još u 19. vijeku, a ime je dobila po boji četina koja je smaragdna. U toku zime četine blago potamne, ali već u proljeće dobijaju karakterističnu boju.

Što se visine tiče, smaragd naraste i do šest metara. Atraktivna je i kao soliterna biljka, a posebno je interesantna za linearnu sadnju.

Posljednjih godina intenzivno propada, suši se djelimično ili potpuno. Ovo intenzivno propadanje uzrokuju pojedine vrste insekata i gljivična oboljenja.

Tujin krasnik (Palmar festiva)

Je česta štetočina koja napada mlađe i starije primjerke tuje. Veličine je do 10 mm. Jaja polaže tokom proljeća. U početku se može primijetiti zadebljanje na tanjim dijelovima stabljike, ispod kojih se nalaze bijele spljoštene larve.

Dio stabljike iznad zadebljanja fiziološi slabi i polako se suši, pošto larve izgrizaju stabljiku, pri tom čineći nepravilne hodnike pod korom. Daljim tokom napada dolazi do sušenja vršnih dijelova biljke, zeleni dijelovi izbojaka polako blijede, zatim poprimaju svijetlosmeđu boju od unutrašnjeg dijela grane prema periferiji, te se na kraju osuši cijela grana.

U cilju zaštite potrebno je u proljeće ukloniti zaražene grane i obavezno ih spaliti. Tretiranje insekticidima (akt. supstanca abamektin) preventivno tokom maja, a ukoliko dođe do napada tretiranje ponoviti i do tri puta u toku sezone pri suvom vremenu u intervalima od 45 dana.

Potkornjaci (Phloeosinus

Spadaju u najopasnije štetočine. Napadaju stabla fiziološki slabe kondicije. Odrasle jedinke buše rupe na kori stabla, te pod korom, na dubini od oko 5 mm, obrazuju mesto kukuljenja. Ovi insekti se ubušuju u rašlje grana, gdje se hrane, te na tom mjestu možemo vidjeti piljevinu i smolu. Iznad tog mjesta dolazi do sušenja vrhova grane. Ako dođe do uspiješnog ubušivanja u stablo i osnivanja novoga legla, opstanak čitave biljke je pod znakom pitanja.

U cilju zaštite odstraniti napadnute dijelove stabla, te spaliti. Ako su potkornjaci već osnovali leglo, potrebno je uništiti (spaliti) cijelo stablo da ne bi došlo do širenja zaraze.

Tujin moljac-miner (Argyresthia thuiella)

Je mali noćni leptir veličine oko 5 mm. Gusjenice su duge oko 5 mm, žive u izbojku i aktivne su zimi kada je temperatura iznad 0°C.

Napadnuti izbojci izgledaju prozirni (minirani su). Unutar izbojka nalazi se žutozelena malena gusjenica koja na bazi oštećene grančice napravi izlaznu rupu, što uzrokuje sušenje cijele grane od vrha do spoja sa deblom. U cilju zaštite, ukoliko se primjete da listovi žute, na pojedinim granama, granu treba odmah odsjeći ispod mjesta bušenja kore. Suzbijanje se vrši insekticidima (sintetski piretroidi, abamektin) u doba ljeta moljaca pri suvom vremenu.

U cilju preventivne i zaštite u toku napada, pored redovnog tretiranja insekticidima, pomaže i povremeno zalivanje vodom cijelih biljaka (tuširanje), koje će naravno biti nekoliko dana prije ili posle hemijskog tretiranja (nikako i jedno i drugo). Zalivanje cijele biljke obaviti rano ujutru ili kasno uveče. Redovnim prihranjivanjem i navodnjavanjem pomažete samoj biljci da se bolje zaštiti i regeneriše.

Autor: Davor Lahovski, mr ing. pejzažne arhitekture i hortikulture

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

PROČITAJTE:

Jela – Kako da je posadite i njegujete

Koji četinar posaditi u dvorištu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI