Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPoboljšajte kvalitet komposta uz biodinamičke kompost preparate

Poboljšajte kvalitet komposta uz biodinamičke kompost preparate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biodinamički kompost se poboljšava upotrebom šest preparata koji se spravljaju  hajdučke trave (502), kamilice (503), koprive (504), kore hrasta (505), maslačka (506) i valerijane (507).

Svaka od ovih biljaka se transformiše kroz jedinstven proces koji ih povezuje sa životinjskim carstvom, zemljom i godišnjim ciklusom.

Spajanje ovih elemenata  uvećava  ljekovita svojstva, omogućava rast korisnih bakterija i gljivica i kreira moćnu koncentrisanu supstancu koja ubrzava razvoj komposta.

PROČITAJTE: Ni kompost ni stajnjak nisu HUMUS!

Mala količina preparata se dodaje u kompost odmah nakon njegovog spravljanja te nakon prevrtanja. Biodinamički preparat poboljšava kvalitet komposta tako što stabilizuje nitrogen i druge hranjive materije, uvećava mikrobiološku raznovrsnost i više osjetljivosti u proces kompostiranja.

Biodinamički kompost pomaže da se zemljište dovede u sklad sa cijelom farmom i okruženjem uz istovremeno povećanje kvaliteta zemljišta i organske materije. Takođe, na ovakav način se dodaje i više ugljenia što pomaže postizanju klimatskog balansa.

U nastavku Vam donosimo i načine kako da biodinamičke preparate napravite i na svom imanju.

Potrebno je ubrati mlade koprive koje nisu izrasle više od 20 cantimetara i koje nisu započele sa cvjetanjem. Nakon branja, biljke se ostavljaju na otvorenom kako bi počele da venu a za to vrijeme se u zemlji iskopa kanal dubine oko 40 cantimetara. Na dno kanala se postavljaju provela stabla koprive, te se zatrpavaju slojem treseta i zemlje.

PROČITAJTE: Kompostni čajevi: Prirodna prihrana vaših biljaka

Ovako zatrpane biljke u zemlji ostaju cijelu godinu, a nakon što se izvade, na njihovo mjesto se mogu stavljati nova stabla. Umjesto kanala se mogu koristiti i drveni sanduci dubine pola metra.

Kada je riječ o preparatu 503, glavna sirovina za njegovo spravljanje je kamilica. Nakon što se cvjetovi sakupe (potrebno je da to budu krupni i zdravi cvjetovi) potrebno ih je osušiti u hladu. Tako se čuvaju do jeseni nakon čega se kuva blagi čaj od jednog dijela cjetova. Čajem se preliva ostatak cvjetova i očišćena crijeva govečeta.

U crijeva se stavljaju  već nakvašeni cvjetovi, sve se dobro uveže i ostavlja u zemlju gdje treba da prezimi. Gotov preparat se vadi početkom proljeća.

Preparat 502 se pravi od hajdučke trave.

Kao i kod većine prepata, ubiru se cvjetovi koji se kasnije suše u hladu nakon čega se pakuju u papirne kese.

U proljeće se skuplja mlada hajdučka trava, čiji se cvjetovi nisu razvili. Ona se preliva ključalom vodom i ostavlja pola sata kako bi  napravio čaj.

Čajem se prelivaju osušeni cvjetovi koji su sačuvani pa se stavljaju u mjehur jelena. To se sve veže i ostavlja na sunčanom mjestu do početka jeseni kada se zakopava u zemlju bogatu humusom. Ovaj preparat se smatra gotovim tek početkom proljeća.

Pripravljanje ovog preparata se može pojednostaviti tako što se, umjesto preparata, u zemlju ostavljaju osušeni buketi hajdučke trave a prskanje se povremeno vrši čajem od ove biljke.

Izvor: agroplaneta.info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI