Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img

Koji četinar posaditi u dvorištu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ko ima dvorište ili okućnicu, može da planira uređenje tokom proljeća. Za prijatan ambijent uvijek je poželjno posaditi biljke. Zelenilo nas smiruje i pročišćava vazduh. Mi predlažemo da to budu četinari. Četinari su zimzeleni, tako da i zimi i ljeti imate zelenilo. Još jedna prednost je što četinari emituju lijepe mirise i čiste zagađen gradski vazduh, tako da ćete imati osećaj kao da ste u borovoj šumi, na planini ili moru. Koji četinar posaditi? To zavisi i od prostora kojim raspolažete, a evo nekoliko predloga za vas.

Tuja

Tuja je popularan četinar upravo za dvorišta. Ne ide toliko u visinu, a ide u širinu. Ima više varijeteta. Tuja je iz familije čempresa. Može da se orezuje i kod nas je ljudi koriste često za formiranje živih ograda, ali isto tako lijepo može da izgleda kao loptasto pojedinačno stablo.

Čempres

Čempres više uspijeva kao mediteranska biljka, ali može uspiješno da raste i u kontinentalnim uslovima. On je drugačiji po obliku. Tjera dosta u visinu, a u širinu ne zauzima mnogo prostora, tako da će nekom možda ovaj oblik četinara više odgovarati.

Kedar

Kedar je četinar iz porodice borova. Raste prilično visoko, te ima široku i nepravilnu krošnju. Kod nas se kedar sadi u parkovima, ali ko ima veliko dvorište može da ga posadi kao ukrasnu biljku. Ne smeta mu zagađen graski vazduh, a lijepo oplemenjuje prostor.

Jela

Zahtjeva plodno humusno zemljište. Ne voli sjenku, tako da se sadi pojedinačno ili u grupi ali sa većim razmakom. Kruna je priramidalnog oblika, pa to treba imati u vidu. Prilično brzo raste. Dobro podnosi sušne periode, kao i mraz.

Smrča

Smrča je jak i velik četinar, koji može da poraste preko 30 m. Uglavnom se koristi za pošumljavanje. Dobro podnosi različite tipove zemljišta. Korjenov sistem je relativno plitak, tako da smrča nije adekvatna za sadnju tamo gdje šibaju jaki vjetrovi. Prvih 5 godina raste sporo, a onda znatno ubrzava rast.

Bijeli bor

Bijeli bor može da poraste 40 m u visinu, a životni vijek mu je 200 godina. Kruna mu je svjetlija i nije gusta. Razmnožava se sjemenom. Dobro podnosi različite tipove zemljišta, kao i sjenku. Bijeli bor se koristi za pošumljavanje vrleti, kao kvalitetan materijal u drvnoj industriji, ali i kao ukrasno drvo u hortikulturi. Za sve one koji kubure sa prostorom, a ipak žele lijepo urediti okućnicu, tu su i mnogobrojne patuljaste vrste četinara.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

7 MOĆNIH STABALA ŠTITI KUĆU I PORODICU: Koje drvo treba što prije zasaditi u dvorištu

Evo kako da posadite i odgojite drvo limuna: Rađaće gdje god da živite!

Nevjerojatno drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI