Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZašto treba da gajite tikve, kukuruz i pasulj zajedno?

Zašto treba da gajite tikve, kukuruz i pasulj zajedno?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina poljoprivrednika različite kulture sadi odvojeno. Jasno odvajanje vrsta možda je produkt težnje čoveka ka redu i kontroli. Priroda se prema biljkama odnosi drugačijim principima, pa neke biljke mogu zajedno da se razvijaju.

Prije nego što su Evropljani naselili Sjevernu Ameriku, domoroci su uzgajali tri njima najznačajnije biljke zajedno. A to su kukuruz, pasulj i tikva. Ove tri kulture odlično se uklapaju zajedno, a u Americi ovakvu sadnju nazivaju baštom tri sestre.

Kako ova sadnja funkcioniše?

Stabljike kukuruza služe kao mreža za rast pasulja. Pasulj kao i druge leguminoze imaju sposobnost da azot iz vazduha ubacuju u zemljište, koje je veoma korisno za biljke. Ovaj proces se naziva azotofiksacija, koji je veoma koristan za gajenje kukuruza, kojem je potrebna velika količina hranjivih materija. Vrež tikve raste nisko i zbog velikih listova djeluje kao prirodni malč, koji blokira rast korova i doprinosi isparavanju vode.

Tvorci ove tehnike sadnje pridavali su veliki kulturološki i duhovni značaj biljnim vrstama. Savremeni nutricionisti pronašli su ovoj kombinaciji još jednu pozitivnu stvar: kada se konzumiraju zajedno, kukuruz i pasulj, imaju veliku količinu aminokiselina kompletnog proteina, i zato ova kombinacija spada u odlične vegeterijanske obroke. Tikva dodaje dodatnu količinu minerala i vitamina.

Odabir sorti

Kukuruz: Odabir sorte zavisi od namjene, u originalnom receptu birali su sortu koja je odlična za pravljenje brašna ili tortilja. Ovaj sistem funkcioniše i sa kukuruzom šećercem. Treba izbjeći moderne sorte kukuruza kratke stabljike, jer će pasulj nadvladati niske stabljike. Savjet je da stabljike budu veoma visoke.

PROČITAJTE: Najznačajnije bolesti kukuruza

Pasulj: Tradiconalno, gajen je onaj pasulj koji je dobar za sušenje i kasnije čuvanje, ali možete posaditi i one koji se konzumiraju svježi. Ovde treba odabrati neku od sorti koja puzi, a ne one koje rastu u grmu.

PROČITAJTE: Kako da vam pasulj dobro rodi?

Tikva: Kod tikvi je veoma važno da izaberete sortu koja stiže u jesen i čiji se vrež širi po zemlji.

PROČITAJTE; Kako pravilno orezati tikve?

Kako posaditi

Ključ uspijeha leži u pravilnom razmaku između redova i pravom vremenu sadnje. Za ovu tehniku preporučuje se kružna sadnja, a za to treba pripremiti krug prečnika 1,5 metra, koji treba biti izdignut 20 cm. Prema svojoj bašti, biljke možete saditi i u redovima. Na sredini pripremljenog zemljišta napravite manji krug od 90 cm, i tu posadite kukuruz u razmaku od 20 cm između biljaka. Kada stabljike porastu od 15 do 20 cm, u krugu od kukuruza, posadite pasulj 7 cm od svake stabljike. Sjeme tikve sadi se van kruga kukuruza ka ivici pripremljenog zemljišta. Tikvu posaditi 25 cm od kukuruza i pola metra jednu od druge.

Čim pasulj krene sa rastom usmjerite ga ka najbližoj stabljici kukuruza. Možete napraviti koliko god želite ovakvih bašti samo ostavite dovoljno prostora između, jer tikva može da se proširi do 3 metra u prečniku. Zalivajte redovno, ukoliko se pojavi korov oplevite i vodite računa pri berbi, da ne oštetite druge biljke.

Izvor: Agromedia.rs  Modern Farmer

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI