Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJela - Kako da je posadite i njegujete

Jela – Kako da je posadite i njegujete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jela (lat. Abies) je vrsta crnogoričnog drveta iz porodice borovki i pripada četinjačama. Svi članovi, osim ariša kojem u jesen padaju iglice, su zimzelena i igličasta stabla, a najpoznatiji su bor, smreka i cedar. Obuhvata više od 40 vrsta koje su rasprostranjene na sjevernoj polulopti u umjerenom pojasu. Latinsko ime dobila je po glagolu “abire” što znači otići i opisuje njenu tendenciju rasta u visinu.

Sadnja jele

Jela se sadi planski kod uzgoja za daljnje presađivanje. Jako je otporna, jedino treba paziti na odabir vrste ako se sadi u gradskom području. Naime, neke jele, kao što su alžirska i španjolska, ne mogu izdržati gradska onečišćenja.

Vrijeme sadnje

Jela se sadi u rano proljeće ili ranu jesen. Temperatura klijanja sjemena je 8°C, dok je temperatura tla pogodna za sadnju sadnice iznad 10°C. Najbolje rezultate postiže u proljetnoj sadnji kako bi se korijen imao vremena razviti tijekom toplijeg vremena i pripremiti se za prezimljavanje.

Odabir podloge za sadnju

Jela se može razmnožavati i vegetativno cijepljenjem. Jednogodišnji pup se koristi za cijepljenje na crnogoričnoj podlozi. Podloga nije toliko važna, ali bolje je ako je druga jela koja će moći podnijeti visok rast. Najčešće se tako uzgajaju razni kultivari kako bi se dobile nove boje iglica.

Sadnja iz sjemena

Jela se može sijati iz sjemena, ali kao priprema za sadnicu. Naime, sjeme je skriveno u češeru i treba mu dugo vremena dok se ne oslobodi i proklija. Sjeme iz češera mora odstajati minimalno godinu dana na tamnom mjestu kako bi imalo veću klijavost. Najčešće se koristi petogodišnje stratificirano sjeme. Sjeme se sije u sijačicu i nije potrebno paziti na razmak jer će se biljke kasnije prorijediti. Sije se na dubinu 5 – 10 cm i pokriva se zemljom. Klija nakon 14 – 30 dana te je mladi izdanak potrebno ravnomjerno zalijevati.

Sadnja sadnice

Prije sadnje sadnice potrebno je iskopati odgovarajuću jamu u koju će se položiti biljka. Jama mora biti nekoliko centimetara šira od sadašnjeg korijenskog sustava. U jamu ulijte vodu kako bi se navlažila zemlja, a na dno stavite šljunak koji će služiti kao drenažni sloj. Biljku pokrijte rahlom zemljom i poduprite štapom. Najbolje sadnice za presađivanje stare su minimalno četiri godine. Važno je da su rasle u samostalnom kontejneru i da su iglice zelene i čvrste. Savjetuje se upotreba tretiranih biljki.

Uzgoj u vrtu

Kod uzgoja na otvorenom, vodite računa o položaju jele. Jela može rasti na zasjenjenom položaju, ali nije dobro da je u blizini vrta s povrćem i začinima. Dobro podnosi blizinu drugog stabla, ali može postati dominantna i onemogućiti rast drugima. Dobro podnosi i posolicu, gradska onečišćenja, dim i prašinu, pa se može saditi u gradskim parkovima i uz more. Ima dubok korijenski sustav i dobro podnosi jak vjetar, pa se može saditi i kao zaštita od vjetra.

Održavanje i njega

Jela je jedna od najzahvalnijih biljka za održavanje jer je samom konstrukcijom prilagođena teškim uvjetima. Takođe, ne traži puno njege, pa se uzgaja u gradskim parkovima. U nastavku se nalazi nekoliko savjeta o održavanju.

Faza mirovanja

Jela miruje u razmaku od decembra do februara i tada nema potrebe za hranjivim tvarima ili većom količinom vode. Njezine su grane savitljive, pa će lako podnijeti teret snijega.

Održavanje nasada

Održavanje mladih sadnica sastoji se od navodnjavanja, rahljenja pokrorice i uklanjanje korova. Mladi nasad traži više zalijevanja, pa je dobro koristiti i sustav navodnjavanja “kap po kap”. Rahljenje pokorice pomaže u povećanju kisika u zemlji. Košnja korova između jela je mehanička i omogućava dovoljno svjetlosti, sprječava bolesti i gnoji zemlju.

Prorjeđivanje

Nasad jela mora imati minimalno 3 m razmaka između svake biljke i 5 m između redova. Sve biljke koje su na manjem razmaku potencijalno se neće razviti, pa ih je potrebno prorijediti. Biljka se može odsjeći ili presaditi na drugo mjesto dok je mlada.

Rezidba

Jele su dosta osjetljive na nagle promjene temperature, pa im se suše grane. U rano proljeće, prije velikog kolanja sokova, je potrebno orezati sve suhe i bolesne grane kako bi narasle nove i zdrave te krošnja ostala gusta. Nakon rezidbe se rezovi se mogu zaštititi voćarskim voskom.

Berba

Svaki dio jele je iskoristiv, pa se bere tijekom cijele godine. Iglice se beru zimi i u rano proljeće, a od njih se kuva čaj. Unutrašnji dio, kambrij, se dobija sječom jele u jesen. Češeri se mogu brati ili sakupljati kada su zreli, smeđi i rastvoreni i suše se na suncu za ukrasne aranžmane. Jela se može rušiti nakon više od 10 godina kako bi se iskoristilo deblo za izradu dasaka i namještaja.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJTE:

Sok od smreke je prirodan lijek za šećernu bolest: Evo kako da ga napravite (RECEPT)

Boravak u šumi: Terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za pluća

Koji četinar posaditi u dvorištu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI