Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta posijati od povrća u FEBRUARU

Šta posijati od povrća u FEBRUARU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Februar je mjesec kada se obavljaju mnogi radovi u bašti, a počinje i sadnja određenih vsta povrća, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju.

Februar je mjesec kada je vrijeme nestabilno i može još uvijek biti snijega. Međutim, čim vremenske prilike to dozvole, vrijeme je za akciju.

Ukoliko je februar bez snijega, a niste napravili toplu leju, vrijeme je da je napravite i obavite sjetvu. Sugerišemo da pročitate članak: Priprema tople leje za vrhunski rasad ranog povrća.

U prvih 10 dana februara u toplu leju se može posejati paradajz, paprika, keleraba i kupus. Sjetva se može obaviti i u zatvorenom prostoru (plasteniku, stakleniku, kod kuće).

Što se tiče bašte na otvorenom, u drugoj dekadi februara se priprema bašta za ranu sjevu, pa se obavlja sjetva. Obrada zemlje se radi ručnim alatima, kultivatorom ili mehanizacijom (ko šta ima). Jako je bitno da zemlja bude dovoljno suva da se može obrađivati. U podignutim lejama, ukoliko nema snijega, skida se zimski malč, posipa kompost i ostavlja zemlja da se ugreje i obavlja se setva.

Postoji nekoliko vrsta, svima dobro znanog, povrća koje podnosi niske temperature. U februaru se može posejati crni i bijeli luk, zelena salata, peršun, šargarepa, rotkvice, spanać, grašak, paškanat.

Zapravo, neke od ovih povrtarskih kultura moraju da se poseju baš tada, ako hoćemo da uživamo u njima kasnije. Naime, rana sjetva je važna za biljke kao što su grašak, spanać, luk i rotkvica, jer klijaju na temperaturama od tri do pet stepeni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI