Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta može da se sije i sadi u avgustu u povrtnjaku?

Šta može da se sije i sadi u avgustu u povrtnjaku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za uživanje u ukusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće naredne godine, avgust je idealno vrijeme za sjetvu. Evo i šta se može posijati i posaditi.

Za većinu povrtarskih kultura koje se siju u avgustu preporuka je da se to uradi u kontejnerima, kako bi se osiguralo nicanje i razvoj rasada do trenutka presađivanja na stalno mjesto u bašti ili povrtnjaku.

Važno je obratiti pažnju na porijeklo i starost sjemena, odnosno, najbolje je nabaviti sjeme sorti povrća koje su prilagođene uslovima podneblja (područja) i tlu gde se sade.

Rasad se zaliva ujutro i uveče redovno i vrlo brzo će razviti korijen, a kad dobije par stalnih listova biće spreman za rasađivanje. Ako su izrazito vrući dani, rasad treba zaštititi, odnosno napraviti im blagu sjenku sa mrežom ili par grana na kojima je lišće.

Naravno, sjeme se može sijati i direktno u baštu ili povrtnjak. Svakako, prije sjetve ili rasađivanja sadnica treba pripremiti zemlju površinskim prekopavanjem i đubrenjem organskim đubrivom.

U prvoj polovini avgusta mogu se sijejati blitva, mrkva, peršun, luk srebnjak, kineski kupus, endivija, poriluk… Može se sijati i niska boranija sa kratkim periodom vegetacije.

U drugoj polovini avgusta može se sijati ili saditi lisnato povrća kao što su radič, salata, spanać i blitva. Takođe, mogu peršun, mrkva, luk, matovilac. Pored toga, može se rasaditi kupus, kelj, brokoli, kao i karfiol.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI