Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUslovi za bezbijedno čuvanje krompira

Uslovi za bezbijedno čuvanje krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako se krtole krompira usljed visokog sadržaja vode lako povređuju, izložene su napadu bolesti i osetljive su prema izmrzavanju, njihovo bezbijedno skladištenje vezano je za mnoge poteškoće. S druge strane, neke sorte poslije mirovanja klijaju već na temperaturi preko šest stepeni. Zato u skladištima, u kojima nisu obezbijeđeni povoljni uslovi, nastaju veliki gubici krtola namenjenih za jelo, seme ili industrijsku preradu.

Krtole za jelo u dužem periodu čuvanja najbolje se održavaju na temperaturi od tri do pet stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha od 87-95 %. Na temperaturi ispod tri stepena skrob se pretvara u šećer, pa krtole imaju sladak ukus. Sladak ukus izostaje na temperaturi od 10 do 12 stepeni, jer se šećer povećanim procesom disanja krtola razlaže ili pretvara ponovo u skrob.

Kvalitetan stoni krompir su krtole svježeg izgleda, dobrog zdravstvenog stanja i jestive vrijednosti. Prisustvo svjetlosti za vrijeme čuvanja smanjuje kvalitet krtola za jelo.

Optimalna temperatura za čuvanje sjemenskih krtola je tri do četiri stepena za većinu sorti. Povoljna relativna vlažnost je oko 90%. Svjetlost poboljšava otpornost krtola prema povredama i pospiješuje obrazovanje kratkih klica.

Kako da spriječite krompir da klija u skladištu pročitajte OVDE

Krtole krompira namenjenog industrijskoj preradi čuvaju se na temperaturi od tri do pet stepeni .Visok sadržaj šećera, kao i pojava smeđih pjega na krtolama, smanjuju njihovu vrijednost kao sirovine za industrijsku preradu, piše dipl. inž. Snežana Stojković-Jevtić, PSSS Valjevo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI