Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto se zimnica kvari? Ovo su njačešće greške!

Zašto se zimnica kvari? Ovo su njačešće greške!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje stvari za koje svi vjerujemo da su nebitne, a one uništavaju voće i povrće spremljeno za zimu. Domaćice su iz svog iskustva navele tri glavne greške koje dovode do toga da se zimnica pokvari:

1. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno. Dobro oprane tegle i poklopce poredajte u pleh i stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Važno je i da se tegle i poklopci međusobno ne dodiruju. Neka se “suše” 15 -20 minuta, pa izvadite pleh i ostavite da se ohlade. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh, prenosi Magično bilje.

Pročitajte: Šarena zimnica – Jednostavan recept uz koji ukusi ljeta ostaju i tokom zime

2. Upotreba prezrelog voća i povrća

Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

3. Loše mjesto za odlaganje

Da bi ziminica preživjela zimu, mora da se čuva da mjestu gdje nema vlage, toplote, na mjestu gdje nije direktno izloženo suncu… Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermentaciju voća i povrća i tegli.

Evo koja mesta se ne preporučuju…

Blizu izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice skladište zimnicu ispod kreveta. Međutim, ukoliko je on u blizini grijnog tijela, ovo je najgore mjesto. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota iz šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrijati.

Otvorena terasa

Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrijaće se i tako potencijalno pokvariti.

“Neujednačena” temperatura

Da bi zimnica opstala, važno je obezbijediti joj približno stabilnu temperaturu, a takvo mjesto je podrum. Ne preporučuje se ni da se drži tamo gdje ima promaje, kao na primjer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gdje se otvaraju prozori…

Jaka svjetlost

Najbolje je pronaći mračno mjesto za tegle, jer jako svjetlo će pokvariti kiselu zimnicu.

Frižider

Zimnicu koja se priprema sa šećerom, kao što su džemovi i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.

Mokro mjesto

Podrum se često smatra idealnim mjestom za skladištenje zimnice, jer održava stabilnu nisku temperaturu i stalno je mračno. Ali, ako je podrum vlažan, ovo nije dobra opcija, buđ može da zahvati tegle. Zbog toga se ne preporučuje čuvanje zimnice u komodama ispod sudopere, gdje postoje sanitarni čvorovi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI