Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPERGA ILI PČELINJI HLJEB je sve što je potrebno za zdravlje organizma

PERGA ILI PČELINJI HLJEB je sve što je potrebno za zdravlje organizma

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Perga je izuzetno kvalitetna hrana, jedan od najkvalitetnijih proizvoda od pčela. Ona predstavlja fermentisani polen. Pčele unose polen u saće, lageruju ga, obogaćuju enzimima i on fermentira minimum 21 dan u košnici.

Kada je perga sazrela pčele je konzerviraju tankim filmom od meda.

Devet putaje kvalitetnija od polena, brže i bolje se usvaja u organizmu od polena.

Može se čuvati u zamrzivaču 14 godina bez promjene svojstava zato što je potpuno fermentisana.

U procesu dobijanja perge sve se vrši ručno i to je dug i mukotrpan posao što pored kvaliteta perge značajno utiče i na samu cijenu.

Perga ima sve što je organizmu potrebno, u njoj su sadržane sve nezamjenljive aminokiseline neophodne za organizam kičmenjaka – kaže Borisav Boban Ranković, pčelar iz Dražnja. – Bogata je šećerom, proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminom K, mineralima, posebno kalijumom i ima povećan sadržaj ugljenih hidrata. Upotreba perge kao terapeutskog sredstva daje rezultate već poslije nekoliko dana.

U toku paše pčela unosi svjež polen u košnicu i skladišti ga u saće. Uz pomoć mikroorganizama i enzima iz tijela pčela dolazi do mliječno-kisele fermentacije polena i njegovog pretvaranja u pergu i taj proces traje oko 3 nedelje.

U toku fermentacije dolazi do obogaćivanja polena raznim fermentima, aminokiselinama, mikroorganizmima korisnim za čovjeka, što pergu čini brzo usvojivom hranom koja izuzetno pogoduje poboljšanju zdravstvenog stanja svakog čovjeka.

Da bi se polen uspješno pretvorio u pergu pored enzima pčela potrebna je i odgovarajuća vlažnosti i temperatura (mikroklima) u košnici koju obezbjedjuju pčele.

Kao rezultat fermentacije nastaje perga ili Pčelinji Hljeb. Perga sa svojim korisnim svojstvima pored visokog antimikrobnog dejstva posjeduje i veliku biološku vrijednost.

Na kraju pčela pergu zaliva sa tankim slojem meda i tada je perga spremna za korišćenje.

Razlika izmedju polene i perge

Pođimo od očigledne razlike, a to je da je perga ustvari fermentisani polen. To dalje sa sobom povlači sve ostale razlike između ove 2 materije, a to su:

Polen sadrži sastojke iz samo jedne biljke, perga sadrži sastojke od više bljaka i biljnih vrsta.

Perga je po sastavu drugačija od polena, s obzriom na to da je prošla kroz proces fermentacije.

Perga je lakše svarljiva nego polen.

PROČITAJTE:

Pravilno konzumiranje meda: Da li ovako jedete med ili pravite grešku

Kako se pravilno koriste PROPOLIS kapi?

Matični mliječ: Evo kako da ga koristite, da biste oporavili svaku ćeliju u tijelu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI