Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoŠta je matična mliječ i kako se sakuplja

Šta je matična mliječ i kako se sakuplja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Matična mliječ je sekret mliječnih žlijetda pčela njegovateljica, kojim one hrane larve pčela radilica i trutova prva tri dana njihovg života, dok maticu hrane tokom cijelog perioda razvića i kasnije. 

Mliječ se sakuplja iz matičnjaka svježe zaleženih najranije od dva dana, a najkasnije do tri dana starosti. Vađenje mliječa se lako izvodi pomoću pomoću vakum pumpice ili kaščicom iz ćelije matičnjaka iz koje se prethodno izvadi larva.

Pribor i ambalaža za vađenje i čuvanje mliječa moraju biti besprekorno čisti i propisano upotrebljeni. Zbog svojih sastojaka, koji su izuzetno hranljivi mliječ se sve više proizvodi i koristi u raznim oblicima. Kada se koristi za ljudsku upotrebu, matična mliječ se miješa sa medom (20 g na jedan kg meda).

Ako se uzima u odgovarajućim kombinacijama za postizanje široke preventive i ljekovitog dejstva, med, cvijetni prah i mliječ su od velikog značaja za čovječiji organizam u svim dobima njegovog života. Mliječ se takođe koristi u kozmetici za izradu pomada visokog kavliteta. Zahvaljujući afirmaciji koju je mliječ potvrdio primjenom u praksi za mnoge institute u svijetu njegove osobine predstavljaju predmet daljih istraživanja.

Poznato je da u narodu postoje razne interesne manipulacije za primjenom pčelinjih proizvoda pa se iz tih razloga treba pridržavati zvanične pčelarske literature. Pčelarski proizvodi dobijaju visoku ocjenu od strana medicinskih stručnjaka kao nezamjenjljiva prirodna hrana i zdravstvena preventiva. Matični mliječ ima vrhunsko mjesto među pčelinjim proizvodima, a to je potvrđeno u praksi pa se često u narodu smatra proizvodom “čudotvorne” moći i dostiže visoku cijenu.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Neistražena moć matičnog mliječa – Ljekovita svojstva i upotreba

Uspješan pčelar mora da ispunjava ova tri uslova

Sve što niste znali o PČELINJEM OTROVU

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI