Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiŠta je potrebno da napravite svoje pivo?

Šta je potrebno da napravite svoje pivo?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Odlučili ste da napravite svoje pivo kod kuće. Čestitamo! Uključićete se u čudesan i koristan zanat star gotovo koliko i čovječanstvo.

Nemate nikakav razlog za strah. Iako su ljudi proizvodili pivo već hiljadama godina, osnovni postupak je ostao mnogo isti kroz vjekove. Naravno, nekada je hranljivost piva bila na prvom mjestu, a danas se uživa u njegovom ispijanju. Ovaj članak će govoriti o opremi za proizvodnju domaćeg piva koja vam je potrebna kako biste započeli.

Osnovni postupak varenja

Kao prvo, domaća berba se može podijeliti u dvije vrste: samo žito i ekstrakt. Pivo se pravi pomoću šećera iz slađenih (djelimično klijavih) zrna. U cjelokupnom uzgoju žita, domaći uzgajivač kroz nekoliko koraka izvlači ove šećere iz samljevenih žitarica. Sa druge strane, u pripremi ekstrakta, domaći pivar koristi gotov ekstrakt slada, preskačući postupak ekstrakcije šećera u potpunosti.

Vađenje ekstrakta je dobra polazna osnova za većinu novih domaćih pivara, jer proces zahtjeva minimalnu opremu i tehniku. Dok se i dalje proizvodi kvalitetno pivo. to je za početnike ključna stvar.

Oprema koja je potrebna da biste sami napravili svoje pivo

Možda znate nekoga ko je svoj cjelokupni podrum ili garažu pretvorio u ono što praktično izgleda kao profesionalna pivara, puna sjajnih cisterni i bačvi, zavarenih cjevovoda, pulta za pranje i frižidera sa ručicama za slavine koje uvjek izlivaju prelijepo pjenasto pivo. Ali budite sigurni da nije potrebno ulagati bogatstvo da biste započeli s pravljenjem vlastitog piva. Najlakši način je da kupite samo osnovni pribor za domaću radinost. Uvjek možete dokupitii skuplje i sofisticiranije uređaje za pravljenje piva nakon što ste ga neko vrijeme pripremili i odlučili da je to nešto što volite (a zavoljećete).

Osnovni komplet za proizvodnju piva se sastoji od:

 • Osnovni fermenter od 25 litara sa poklopce
 • Kašika za flaširanje od 25 litara sa šipkom
 • Sredstvo za čišćenje bez ispiranja
 • Airlock
 • Postolje za sifon i flaširanje
 • Hidrometar
 • Četkica za čišćenje boce
 • Poklopac za flaše sa dvije poluge
 • Termometar sa tečnim kristalima
 • Držač za kantu
 • Knjižica za pravljenje domaćeg piva
 • Uputstva za opremu
 • Trebat će vam i termometar za kuvanje i lonac za zalihe od 10-15 litara koji bi trebali da posjedujete kao dodatnu opremu.

Sastojci izrade piva

Sada kada ste se pobrinuli za opremu, prelistajmo glavne sastojke piva. Postoje samo četiri: hmelj, žitarice (i / ili ekstrakt slada), kvas i voda. Pogledaćemo svaki pojedinačno.

Hmelj

Hmelj je cvijeće (zapravo nožice) biljke Humulus lupulus. Konus hmelja iz ženskih biljaka koristi se u varenju zato što sadrže alfa kiseline koje određuju gorčinu ove hmeljeve biljke. Što je veći postotak alfa kiseline, to je veća gorčina koju će hmelj doprinijeti vašem kuvanju. Tipična ključanja traju 60 ili više minuta jer alfa smole hmelja nisu lako rastvorljive u vodi i moraju se kuvati najmanje sat vremena da bi se oslobodila gorčina.

Važna napomena:

Procenat kiseline hmelja varira iz godine u godinu, od sorte hmelja do sorte hmelja i regiona do regiona. Tako da je važno da vodite dobru evidenciju o varenju kako biste mogli da duplirate uspješno napravljene smjese. Pročitajte šta piše na paketu u kome vam dolazi hmelj, da bi znali najtačniji procenat alfa kiseline.
Pored toga što se koristi u boci za dodavanje gorčine vašem gotovom pivu, hmelj se dodaje i na kraju kuhvanja da unese aromu i miris. Ovo je važno jer mnogo onoga što doživljavamo kao ukus dolazi kroz naš miris. Hmelj koji se koristi za kuvanje naziva se hmelj koji se gnječi (ili ključa), dok je hmelj koji se dodaje na kraju poznat kao aromatični (ili završni) hmelj.

Zrnevlje

Čak i ako kuvate sa ekstraktom slada, upotreba male količine onog što se naziva „specijalna žitarica“ može pomoći vašem pivu da doda ukus, aromu, boju i tijelo. Kupovina žitarica iz ugledne trgovine sa zdravom hranom, omogući će vam da imate svježe zrno koje se pravilno skladištilo.
Da bi se koristilo u pravljenju piva, zrno se prvo mora samljeti (ili drobiti). To možete učiniti kod kuće ako imate mlin ili drugu metodu/alat koji može sitno da izgnječi zrno, ili to možete učiniti možda u prodavnici zdrave hrane. Drobljeno zrno treba koristiti što je prije moguće, dok će se puna zrna mogu čuvati i do četiri mjeseca.

Ekstrakti slada

Upotreba ekstrakata slada može da načini proizvodnju pive i ceo taj proces mnogo lakšim i ugodnijim za nove pivare. Bez obzira da li imate iskustvo od samo nekoliko ili više od stotina seansi proizvodnje ispod svog pojasa, ekstrakti mogu proizvesti izvanredno pivo. Kvalitet ekstrakata se znatno poboljšavao tokom godina i na njega se može računati u konstantnosti i konzistentnosti rezultata.
Ekstrakt slada dostupan je u tečnom (LME) ili suvom (DME) obliku. Ali budite pažljivi: koji oblik koristite utiče na to kolikoa vam je potrebna količina za određeni recept. Možete da koristite jednostavan proračun da biste odredili koliko vam ekstrata treba – mjeru fermentirajućih šećera u vašem nefermentiranom pivu (sladovini) – koju možete očekivati od LME-a ili DME-a:
LME od 1 lb stvoriće 1.044 originalne gravitacije rastvorenim u 1 litru vode.

DME od 1 lb stvoriće 1.037 originalne gravitacije rastvorenim u 1 litru vode.
Pomoću ovih proračuna možete odrediti koliko vam kilograma LME ili DME treba da bi postigli poznatu originalnu gravitaciju ako ne koristite unapred pripremljeni komplet recepata.

Kvasac

Pivo se varilo milenijumima prije nego što su pivari shvatili ulogu koju kvasac igra u procesu fermentacije. Pri proizvodnji piva kvasac, koji je jednoćeliska gljiva, topi šećer iz slada i stvara alkohol i CO2.
Kao i ekstrakt slada, pivski kvasac dolazi u tečnom ili suvom obliku. Nekada je smatrano da je suvi kvasac lošeg kvaliteta i ne doprinosi puno pivu, ali danas postoji mnogo vrsta suvog kvasca koji su napravljeni posebno za različite vrste piva.
I suvi i tečni kvasac imaju svoje prednost i mane. Suvi kvasac ima dug rok trajanja i zahtjeva minimalnu pripremu prije upotrebe. Tečni kvasac dolazi u znatno više sorti od suvog kvasca, ali ima kraći rok trajanja i zahtjeva pažljivije rukovanje. Bilo kako bilo, možete postići kvalitet piva koje tražite.

Voda

Kvalitet vode sa kojom se pije je važno zato što voda čini više od 90 posto piva. U osnovi, voda koja se koristi za pravljenje piva mora biti čista i bez mirisa (tipičan primjer mirisa je hlor). Ostali faktori koje treba razmotriti sa vodom uključuju njen pH i „tvrdoću“ (mineralnost). Voda za proizvodnju piva treba da bude umjereno tvrda i da ima malu do umjerenu alkalnost. Postoje načini za prilagođavanje hemije vode, ako je potrebno, da biste je dobili onakvu kakvu želite; međutim, mnogi domaći pivari prave savršeno dobro pivo sa vodom onakvom kakva je prirodno.

Izvor: agroinfo.rs

PROČITAJTE:

Umivajte se pivom sedam dana: Ovo će biti rezultati!

Pivo je “FABRIKA ŽELUDČANE KISELINE”

NAPRAVITE SAMI SVOJE PIVO: Zdravije je i ukusnije od kupovnog, a jednostavno za pripremu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI