Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaIstaknutoLeteći robot za berbu voća /VIDEO/

Leteći robot za berbu voća /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Već neko vrijeme se razmišlja i raspravlja o automatizaciji poljoprivrede. Takozvana „nova agrikulturalna revolucija“ počela je u septembru 2017. godine u Britaniji, kada su u okviru projekta Hands Free Hectare automatizovane mašine, kojima se upravlja na daljinu, počele da obrađuju polja.

Tim stručnjaka sa Harper Adams univerziteta je tom prilikom završio proces proizvodnje, a bez toga da je ljudska noga kročila na zemljište koje se obrađuje. Poljoprivredni poslovi odavno uključuju različite mašine, ali je ovo bio prvi put da je proces od početka do kraja automatizovan.

Radi se o potpunoj digitalizaciji koja uključuje vještačku inteligenciju, digitalnu povezanost, robote, dronove, te druge mašine koje započinju novu revoluciju i postavljaju temelje za veliki promjene unutar ovog dijela industrije.

Nekada davno žetva je podrazumjevala angažovanje svake radno sposobne osobe u selu, a usjevi su se savladavali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u posljednjih dvesta godina bitno olakšala i izmijenila taj proces, te je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom.

Leteći robot

Upravo zbog svega toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mjesta zamijeniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao sa udaljenosti.

Toj floti bi mogao da se priključi i novi autonomni dron ojačan veštačkom inteligencijom, čiji algoritmi omogućavaju detektovanje i prepoznavanje voća. Prednost ovog letećeg robota je što, za razliku od ljudskih radnika, može da radi bez prestanka, a u stanju je da dohvati svaki plod, bez obzira koliko se visoko nalazi.

U pitanju je voćarska alatka budućnosti – FAR (flying autonomous robot) koji bez ljudske asistencije detektuje, procjenjuje i bere voće. Za prepoznavanje voća koristi AI algoritme, a pored toga mu služe i za orijentaciju i balansiranje. Po završenoj berbi roboti šalju i podatke o količini i kvalitetu obranog voća, tako da korisnici u rekordnom roku dobijaju uvid u to koliko je plodova spremno za prodaju.

Ovo je važan korak ka vremenu u kojem će mašine obrađivati zemlju bez učestvovanja čovjeka, te farmera poslati u smjeru evolucije koja će od njega napraviti menadžera, ili osobu zaduženu za programiranje pametnih mašina.

Izvor: Mashable, pcpress.rs

PROČITAJTE:

Žestoka kazna zbog flaše rakije

Prvi put u Srbiji – Tečni azot čuva stare sorte šljiva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI