Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNAPRAVITE SAMI SVOJE PIVO: Zdravije je i ukusnije od kupovnog, a jednostavno...

NAPRAVITE SAMI SVOJE PIVO: Zdravije je i ukusnije od kupovnog, a jednostavno za pripremu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupovna verzija piva daleko je od onog pravog domaćeg piva koje može izuzetno da vam koristi za zdravlje, zato vam danas donosimo recept za pripremu piva od đumbira kod kuće.

Priprema piva od đumbira kod kuće

Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Dobro zdravlje i fermentisane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentisanih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans zdravlja sistema za varenje, što je posebno važno za dobar imunitet.

Fermentisani napitak od đumbira

Sastojci: 5 centimetara samljevenog svježeg korijena đumbira, pola šoljice smeđeg šećera, pola šoljice soka limete (ili limuna), ¼ kašike morske soli, 8 šoljica vode, pola šoljice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Priprema: Prokuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko 5 minuta, šećer mora da se otopi. Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira. Ulijte pivo u teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i pjenušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće). Procijedite u boce i čuvajte u frižideru.

Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačine kulture. Konačan proizvod trebalo bi da ima ukus đumbira uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo da ostavite da dugo fermentiše jer bi mogla da se dogodi mini eksplozija. Pivo čuvajte u frižideru.

Kako napraviti kulturu đumbira

Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete da napravite i kod kuće.

Potrebno vam je: 1-2 korijena đumbira, pola šoljice šećera, 2 šoljice filtrirane vode

U većoj tegli pomješajte 3 kašike usitnjenog svježeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomješajte nemetalnom kašikom i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umješajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti od temperature zrenje može da traje i do 8 dana. Da je kultura gotova vidjećete po laganom stvaranju mjehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plijesan, samo je uklonite. Ako mješavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.

Da bi kultura rasla, nastavite da je podjednako hranite šećerom i đumbirom. Možete da je čuvate u frižideru, i jednom nedeljno da joj dodajete šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.

Kulturu đumbira možete da koristite za pripremu fermentisanih napitaka i gaziranih pića: u razmjeri ¼ šoljice na litar tečnosti.

Živjeli!

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Zašto je pivo u umjerenim količinama dobro za zdravlje?

Ose i stršljene namamite u boce sa pivom ili sokom

PIVO kao prihrana – Od njega cvijeće BUJA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI