Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMIRTA - Biljka koju morate imati u svom vrtu

MIRTA – Biljka koju morate imati u svom vrtu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljka mirta nije nimalo zahtjevna za uzgoj, a mi vam donosimo savjete za pravilan uzgoj, održavanje i zalijevanje mirte

Izgled i karakteristike biljke

Mirta je zimzelena biljka koja raste u obliku grma. Karakteristična je po mirisnim bijelim cvjetovima te sitnim plodovima. Ističe se po svojoj visini, pa tako može narasti i do pet metara. S obzirom na to što njeni listovi imaju specifični miris, mirta se ubraja u skupinu začinskih biljaka.

Uzgoj i pravilno održavanje

Što se tiče uzgoja i održavanja mirte, nije zahtjevna i bez problema je mogu uzgajati i najveći početnici. Najbolje mjesto za uzgoj su vrt i dvorište, odnosno vanjski prostori. Naime, mirta bolje cvate na nižim temperaturama pa uzgajanje u sobi nije preporučljivo. Ako je ipak želite uzgajati u zatvorenom, držite je na provjetrenom mjestu te je povremeno iznesite van.

Postupak presađivanja i zalijevanje

Mirta ima prilično jak korijen pa bi bilo najbolje da se ne uzgaja preblizu ostalih biljaka. Osim toga, ova biljka odlično podnosi presađivanje koje je najbolje vršiti u proljetnim mjesecima.

Biljku mirtu trebalo bi zalijevati obilno, naročito u ljetnim mjesecima kada su vanjske temperature mnogo više. Zimi se zalijeva tek toliko da se tlo u kojem raste potpuno ne osuši. S vremena na vrijeme, listove mirte dobro je poprskati mlakom vodom.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

AFELANDRA – Dekorativna sobna biljka koja voli vlagu i toplotu

Ovog proljeća posadite MAJČINU DUŠICU u baštu ili saksiju – Nema korisnije biljke od ove!

Marimo loptice – Čudesne dekorativne vodene biljke

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI