Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠta je poslovno planiranje u agro biznisu?

Šta je poslovno planiranje u agro biznisu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslovno planiranje u agro biznisu – Poljoprivredni proizvođači trebalo bi da ozbiljno shvate bavljenje poljoprivredom, odnosno da ozbiljnost približe detaljnom planiranju, jer samo na taj način mogu da ostvare svoju proizvodnju.

Planiranjem se prevazilaze svi problemi između onoga kako izgleda i gdje se nalazi poljoprivredno domaćinstvo sada, a gdje želi da bude u budućnosti.

Bitno je postaviti ciljeve, gdje želimo da budemo za 5 godina, koliko proizvoda ćemo plasirati, kakav kvalitet ćemo ponuditi, šta je to što nas preporučuje, kako ćemo provjeriti svoje rezultate, a veoma bitno je sagledati i spoljne saradnike koji svojim angažovanjem mogu da pomognu.

Poslije postavljanja ciljeva, trebalo bi sagledati proizvod i uslugu, a posebno konkurenciju, pri čemu ćemo dobiti odgovor na pitanje koliko je konkurencija slaba ili jaka i gdje se mi vidimo u tome. Nakon toga, treba procijeniti vrijednost investicije, kao i potencijalne rizike.

Pročitajte: Proizvodnja nije zahtjevna: Koliko je Srbija blizu tome da uvede insekte u ishranu?

Poslovni plan, kao rezultat planiranja, poljoprivrednici treba da shvate kao dokument koji sadrži elemente poslovnih aktivnosti koje treba da realizuju na svom gazdinstvu, a posebnu olakšicu treba da donese odluka o finansijskom planiranju i ulaganju. Ovaj plan treba da bude pisani dokument, koji će služiti gazdinstvu za internu i eksternu upotrebu.

Interna upotreba, odnosno interni plan, treba da služi nosiocu poljoprivrednog gazdinstva da kontinuirano prati, koriguje i unapređuje poslovanje, da proširi proizvodne kapacitete i poboljša uspješnost cjelokupnog poslovanja svog poljoprivrednog gazdinstva.

Eksterni plan treba poljoprivrednicima da služi kao evidencija za buduću investiciju, odnosno, da koristi potencijalnim bankama i fondovima kao ključni dokument za finansiranje na gazdinstvu kroz kredite ili subvencije.

Pročitajte: Bespilotne letjelice u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je na svom sajtu www.minpolj.gov.rs predložilo formu poslovnog plana, kao biznis plan, koji omogućava nosiocima poljoprivrednog gazdinstva da lako i brzo prilagode plan svojim potrebama.

Ukoliko poljoprivrednici vide pozitivne smjernice u ovom planiranju, a trebalo bi, prateći svjetske razvojne trendove u proizvodnji i prodaji, onda će na jednostavan i lak način moći da se uključe i izbore sa svim procedurama i zahtjevima koje ovaj proces zahtjeva.

Planiranjem aktivnosti na svom gazdinstvu, svaki poljoprivrednik može da prati razvoj projekta, ali i da pravovremeno reaguje na potencijalne probleme, u slučaju kada predviđeni tok krene u neplaniranom smjeru, a takođe da ne ulazi u poslovne poduhvate gdje se mora uložiti mnogo, a malo vratiti.

Zato jedan realan i dobro osmišljen plan aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu može u mnogome da popravi i strukturu i finansije na gazdinstvu.

Autor: Dipl. inž. Gordana Rehak, PSSS Šabac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI